大分類 | 動物(ホヤ類) | Kingdom | Animal(Ascidiacea) |
種名 | Halocynthia roretzi | Species | Halocynthia roretzi |
学名(一般名) | Halocynthia roretzi[common sea squirt、まぼや、マボヤ、真海鞘] | Latin Name(General Name) | Halocynthia roretzi[common sea squirt] |
科名 | マボヤ科 | Family | Pyuridae |
原産/分布 | 北海道から本州、四国、九州さらに朝鮮半島から中国大陸の山東半島などにも生息する。 日本各地および朝鮮半島の近海に分布。 | Origin | It ranges from Hokaido, Honsyu, Shikoku, Kyusyu, through Korean Peninsula and to Shandong Peninsula of Chinese Continent. The distributed areas are all over Japan and Korean Peninsula. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 海のパイナップルとも呼ばれる東北地方特産の珍味。 でこぼこした外皮で覆われ、壷のような形をしている。 ゆっくりと成長するため、食用に適したサイズになるまでには3年ほどかかる。 岩礁に付着してから約3年が経ち、15cm程度に成長したものを捕って食用とする。 マボヤの天然ものは東北地方から北海道で見られるが、現在流通しているものの多くは養殖ものである。 東北地方特産。 分布地域によって放卵、放精の時刻が異なる。 朝型(11月初旬から午前中に行う)、昼型(12月中旬から日中に行う)、夕刻型(10月末から夕方に行う)の3型がある。 | Summary | It is a local delicacy called ''a pineapple in the sea'' in Tohoku. The outer skin is uneven and vase-shaped. It grows slowly and it takes three years to grow big enough (about 15cm )to be eaten. The wild sea squirt is found between Tohoku and Hokkaido. Most of them available on the markets are aquacultured. There are three spawning times depending on the distributed areas. Morning type spawns in early November, day type does in the mid December, dawn type does in the late October. |
旬 | 4-7月 | | From April to July |
食用 | 皮をむいて、中の筋肉から内臓すべてを食用とする。 秋になると生殖腺が太って、5月ごろがおいしい。 | Edible | It is skinned and the whole parts inside, from muscle to organs are edible. The gonad develops in autumn. The best season is May. |
健康促進/薬用 | 肝機能強化、動脈硬化予防、高血圧予防、味覚機能維持改善、ベタイン、不飽和アルコール | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |