大分類植物KingdomPlant
種名Helianthus annuusSpeciesHelianthus annuus
学名(一般名)Helianthus annuus[Sunflower seeds、ひまわり、ヒマワリ、向日葵]Latin Name(General Name)Helianthus annuus[Sunflower seeds]
科名キク科FamilyAsteraceae
原産/分布アメリカ西部
ひまわりの種:北アメリカ
OriginIt is native to West America.
日本伝来昭和40年代まで種子(黒色種)を輸入して搾油していたが、現在は原油を輸入している。
コロンブスの新大陸発見を機にヨーロッパに伝わり、日本へ伝わったのは17世紀頃。初めは観賞用として普及し、食用としての栽培が広まったのは昭和50年代以降。
Introduction into JapanUntil around 1970, the seeds were imported to squeeze the oil. Now the oil is imported.
It wanin the 17th century that the plant was introduced into Japan, after Columbus found the American continent. At first, it was used for ornamental purpose. The cultivation for edible purpose
概説[実](白色種)はスナック菓子などの食用にされるが、日本では実を食べる習慣は少なく、小鳥のえさに使われる事がある。
リノール酸を含む良質なひまわり油(サンフラワーオイル)が採れる。
ハーブの一種
[全体、種子、オイル]栄養のあるハーブ。
オイルマーガリン製造に使用する。
オイルの絞りかすは動物の飼料として重要である。
花が咲き始めたら全体を刈り取り、生を成分抽出液、チンキにする。種子は秋に集め、生を絞ってオイルを摂る。あるいは炒る。
Summary[part used:seed]It is eaten as snack. But it is rarely eaten in Japan as food, instead of feeding it to birds.
The sunflower oil rich in linoleic acid is squeezed from the seeds.
a herb
[part used:whole, seeds, oil]a nutritious oil
The oil is used for making margarine.
The press cake plays an important role as the feed stuff.
The whole plant is cut down when the flower begins to open. The raw plant is used for decoction or tincture. The seeds are collected in autumn. The raw seeds are squeezed for oil, or roasted.
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食用フライ、ひまわり油
脂質、タンパク質
リノール酸約70%、オレイン酸約20%
日本ではさほどなじみの無いひまわりの種だが、栄養価が高いこともあり欧米ではポシュラーな食材。
アメリカではメジャーリーグの選手達にも人気が高い。
スペインでもスポーツ観戦のおともとして人気がある。
種子は生あるいは炒って食べるかパンに加える。
また粉に挽いてパン菓子類にする。
オイルは料理、サラダに使う。
EdibleThe seeds are fried or squeezed for the oil.
It is rich in lipid, protein.
The oil composition is 70% of linoleic acid, and 30% of oleic acid.
The seeds are not commly eaten in Japan. For the high nutrition facts, it is popular in Europe and America.
The seeds are eaten raw or roasted, or mixed in flour to make breads.
The oil is for cooking and salad.
健康促進/薬用ひまわりの種:動脈硬化予防、細胞老化防止、貧血改善、冷え性改善、感染症予防、味覚機能維持改善、胃潰瘍予防
コレステロールを下げ、組織の炎症を抑える作用がある。
気管支の感染症に葉を、肺結核、マラリアには全体を内服する。
外用薬としてリウマチの諸症状、筋肉痛に使用するマッサージオイル、リニメント剤の主成分にオイルが使われる。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要ひまわりの種:
動脈硬化予防
細胞老化防止
貧血改善
冷え性改善
感染症予防
味覚機能維持改善
胃潰瘍予防
コレステロールを下げ、組織の炎症を抑える作用

内服(葉):
気管支の感染症

内服(全体):
肺結核
マラリア

外用薬:
リウマチの諸症状、筋肉痛に使用するマッサージオイル、リニメント剤の主成分にオイルが使われる。
Summary of Health CareSunflower seed:
Prevention of atherosclerosis
Prevention of cellular senescence
Anemia improvement
Improving sensitivity to cold
Prevention of infectious disease
Maintenance and improvement of gustatory function
Prevention of Gastric ulcer
Cholesterol lowering and reducing inflammation of the tissue effects

Oral administration (leaf):
Infections of bronchus

Oral administration (whole):
Tuberculosis
Malaria

External medicine:
Massage oil used for symptoms of rheumatism and muscle pain The oil is the main component of liniment
一般文献芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
Literature-
加工品トリフ&ボルチーニオイル(シイ・アイ・オージャパン,東京都目黒区碑文谷5-14-13)Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
05027種実類ひまわりフライ、味付け24315872.6(18.7)20.149.0(0)56.3(15.4)(14.0)19.16.9-17.2-3.8250750813908303.65.01.812.33095128(0)Tr9-91(0)12.01.50.40.101.720.256.7(12.0)1.18(0)2801.6680.000.6
14011油脂類-植物油脂類ひまわり油ハイリノール36978990-099.90100--0.10-0-0000000000----000000(0)39.00.82.00.4110000(0)(0)(0)(0)-(0)0
14026油脂類-植物油脂類ひまわり油ミッドオレイック36688920-098.40100--1.60-0-0000000000----000000(0)39.00.82.00.4110000(0)(0)(0)(0)-(0)0
14027油脂類-植物油脂類ひまわり油ハイオレイック36958990-099.70100--0.30-0-0000000000----000000(0)39.00.82.00.4110000(0)(0)(0)(0)-(0)0


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
05027 種実類 ひまわり フライ、味付け 2.6 (18.7) 20.1 (990) (1400) (780) (540) (420) (950) (1100) (580) (1700) (790) (310) (1200) (600) (2000) (930) (2100) (4700) (1200) (1100) (900) (22000) -