大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Helianthus tuberosus | Species | Helianthus tuberosus |
学名(一般名) | Helianthus tuberosus[Jerusalem artichoke、girasole、きくいも、キクイモ、菊芋] | Latin Name(General Name) | Helianthus tuberosus[Jerusalem artichoke,girasole] |
科名 | キク科 | Family | Asteraceae |
原産/分布 | 北アメリカ東北部 | Origin | It is native to North eastern part of North America. |
日本伝来 | 江戸時代の末期に飼料作物どして導入された。アメリカから導入。 | Introduction into Japan | It was introduced from America as livestock feed in the end of Edo period. |
概説 | きくいもの塊茎で生いもは異臭がする。 | Summary | The tuber is eaten. The raw tuber has a distinctive smell. |
旬 | - | | - |
食用 | [根]イヌリン(腸内の有害物質の排出作用、糖尿病予防) | Edible | [part used:tuber]It contains inulin which emittes harmful substances in intestines, or prevents diabete. |
健康促進/薬用 | 腸内の有害物質の排出作用、糖尿病予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 腸内の有害物質の排出作用 糖尿病予防 | Summary of Health Care | Emission effect of harmful substances in the intestine Prevention of diabetes |
一般文献 | 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |