大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Helicolenus hilgendorfiSpeciesHelicolenus hilgendorfi
学名(一般名)Helicolenus hilgendorfi[hilgendorf saucord、ゆめかさご、ユメカサゴ、夢笠子]Latin Name(General Name)Helicolenus hilgendorfi[hilgendorf saucord]
科名フサカサゴ科FamilyScorpaenidae
原産/分布岩手県、朝鮮半島以南、東シナ海の水深200-500mの砂泥底に生息する。
本州東北以南から東シナ海にかけて分布。
OriginIt is found on sandy mud bottoms at the depths from 200 to 500m.
It is distributed south to Tohoku, to East China Sea.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説口の中が黒く、ノドグロとも呼ばれる。SummaryIt is black inside the mouth, therfore it is called ''Nodoguro'', literally meaning black throat.
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食用冬の味がよく、肉は白身で淡泊な味、刺身、塩焼き、煮付け、味噌汁、唐揚げなどにされる。
やや水分が多いので、開き干しなどにするとよい。
EdibleThe best season is winter. The flesh is white and simple. It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled, deep-fried, or put in miso soup.
The flesh is rather watery, good if dried.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし