大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Helicolenus hilgendorfi | Species | Helicolenus hilgendorfi |
学名(一般名) | Helicolenus hilgendorfi[hilgendorf saucord、ゆめかさご、ユメカサゴ、夢笠子] | Latin Name(General Name) | Helicolenus hilgendorfi[hilgendorf saucord] |
科名 | フサカサゴ科 | Family | Scorpaenidae |
原産/分布 | 岩手県、朝鮮半島以南、東シナ海の水深200-500mの砂泥底に生息する。 本州東北以南から東シナ海にかけて分布。 | Origin | It is found on sandy mud bottoms at the depths from 200 to 500m. It is distributed south to Tohoku, to East China Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 口の中が黒く、ノドグロとも呼ばれる。 | Summary | It is black inside the mouth, therfore it is called ''Nodoguro'', literally meaning black throat. |
旬 | - | - | |
食用 | 冬の味がよく、肉は白身で淡泊な味、刺身、塩焼き、煮付け、味噌汁、唐揚げなどにされる。 やや水分が多いので、開き干しなどにするとよい。 | Edible | The best season is winter. The flesh is white and simple. It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, boiled, deep-fried, or put in miso soup. The flesh is rather watery, good if dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |