大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Hemitripterus villosus | Species | Hemitripterus villosus |
学名(一般名) | Hemitripterus villosus[sea raven、shaggy sea raven、けむしかじか、ケムシカジカ] | Latin Name(General Name) | Hemitripterus villosus[sea raven,shaggy sea raven] |
科名 | ケムシカジカ科 | Family | Hemitripteridae |
原産/分布 | 東北地方、北海道からベーリング海に分布。 通常は水深50-100m付近に生息するが、産卵期の冬には沿岸の浅瀬にやってくる。 東北近海を中心に分布。 | Origin | It is found in Tohoku, Hokkaido and to the Baring Sea. It lives at 50 to 100m deep, and moves to coastal shallow waters in the spawning season. It is found near Tohoku. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約35cm。 | Summary | The full body length is about 35cm. |
旬 | - | - | |
食用 | 皮をむき、ぶつ切りにした後、卵とともに汁物にされる。 冬に産卵期を迎え、卵とともに汁物にして賞味される。 | Edible | It is skinned and chopped and boiled with the eggs in winter. The spawning season is winter. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |