大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Heteromycteris japonicaSpeciesHeteromycteris japonica
学名(一般名)Heteromycteris japonica[hook-mouth sole、bambu sole、ささうしのした、ササウシノシタ]Latin Name(General Name)Heteromycteris japonica[hook-mouth sole,bambu sole]
科名ササウシノシタ科FamilySoleidae
原産/分布千葉県・新潟県以南から黄海、東シナ海の浅海に分布。OriginIt is found in the shallow seas south to Chiba and Niigata, Yellow sea to East China sea.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
夏から秋From summer to autumn
食用夏から秋が食べごろといわれ、塩焼きや空揚げ、煮付けなどに利用されるが、干物や練り製品の原料になる。EdibleThe best season is from summer to autumn. It is eaten grilled with salt, deep-fried, boiled. It is also dried or processed into fish paste.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし