大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Heteromycteris japonica | Species | Heteromycteris japonica |
学名(一般名) | Heteromycteris japonica[hook-mouth sole、bambu sole、ささうしのした、ササウシノシタ] | Latin Name(General Name) | Heteromycteris japonica[hook-mouth sole,bambu sole] |
科名 | ササウシノシタ科 | Family | Soleidae |
原産/分布 | 千葉県・新潟県以南から黄海、東シナ海の浅海に分布。 | Origin | It is found in the shallow seas south to Chiba and Niigata, Yellow sea to East China sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | 夏から秋 | | From summer to autumn |
食用 | 夏から秋が食べごろといわれ、塩焼きや空揚げ、煮付けなどに利用されるが、干物や練り製品の原料になる。 | Edible | The best season is from summer to autumn. It is eaten grilled with salt, deep-fried, boiled. It is also dried or processed into fish paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |