大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Hyperoglyphe japonica | Species | Hyperoglyphe japonica |
学名(一般名) | Hyperoglyphe japonica[Japanese butterfish、めだい、メダイ、目鯛] | Latin Name(General Name) | Hyperoglyphe japonica[Japanese butterfish] |
科名 | イボダイ科 | Family | Centrolophidae |
原産/分布 | 北海道以南の日本各地に分布。 成魚は水深100-400mの底層付近に生息。 | Origin | It is found all over Japan south to Hokkaido. Adults inhabit near bottom layers at depths between 100 and 400m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約90cm。 イボダイより体が細長く、体色が黒い。 幼魚は流れ藻について表層生活を送る。 産卵場は日本各地にあると考えられ、冬から早春に産卵が行われる。 仔稚魚は流れ藻とともに黒潮に乗り、東北、北海道に流される。 その後、沿岸の浅海域での底生生活に移り、成長にしたがって深場に移動するとともに南下する。 | Summary | The body length is about 90cm. The form is longer and thinner than Psenopsis anomala. It is black in color. The fry are surface dwellers which follow drifting seaweeds. The spawning occurs anywhere in Japan, from winter to early spring. The fry are riding on the black current and moving toward Toholku and Hokkaido. They settle in coastal shallow seas. As they grow, they move southward and in deeper seas. |
旬 | 冬 | winter | |
食用 | 旬は冬で、夏はやや磯臭いといわれる。 すべて鮮魚で流通する。 刺身、すし種、軽く塩をし、一晩おくとうまみが増す、塩焼き、照り焼き、煮付け、粕漬け、味噌漬け、揚げ物、鍋物、椀物の具などにして食す。 | Edible | The best season is winter. In summer, the fishy smell gets stronger. It is sold raw. It is eaten raw by sashimi, sushi, grilled with salt and teriyaki, boiled, pickled with sake lees or miso, deep-fried, boiled in hot pot or broth. The taste gets more savory when slightly salted and left overnight. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |