大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Hyporhamphus intermedius | Species | Hyporhamphus intermedius |
学名(一般名) | Hyporhamphus intermedius[Japanese blackish halfbeak、くるめさより、クルメサヨリ、久留米細魚] | Latin Name(General Name) | Hyporhamphus intermedius[Japanese blackish halfbeak] |
科名 | サヨリ科 | Family | Hemiramphidae |
原産/分布 | インド、西太平洋の熱帯から温帯にかけて分布する。 日本では、青森県から有明海までの本州と九州に分布する。 大きな河川の下流や内湾の汽水域、淡水域、湖沼に生息する。 | Origin | It is distributed in tropical to temperate zones in Indo-West Pacific. In Japan, it is found in the regions from Aomori to Ariakekai. It is found in brackish waters in estuaries, downstreams, in fresh waters, lakes. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 細魚ほど珍重されないが、吸い物や酢の物にして食される。 | Edible | It is not prized as Japanese halfbeak, but cooked into soup, or marinee. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |