大分類 | キノコ | Kingdom | Fungi |
種名 | Hypsizygus marmoreus | Species | Hypsizygus marmoreus |
学名(一般名) | Hypsizygus marmoreus[Buna shimeji、ぶなしめじ、ブナシメジ、橅占地、湿地] | Latin Name(General Name) | Hypsizygus marmoreus[Buna shimeji] |
科名 | キシメジ科 | Family | Tricholomataceae |
原産/分布 | 日本 | Origin | It is native to Japan. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 「ぶなしめじ」は「ほんしめじ(Lyophyllum shimeji)」と別物。 ビタミンB群、ビタミンDが豊富。 ブナシメジ(多く出回っている品種)、大黒本シメジ(ホンシメジを栽培用に改良)。 市場に出回るしめじの多くは人工栽培のぶなしめじ。 「香りまつたけ味しめじ」とも呼ばれる自然発生の本しめじとは別物である。 人工栽培のひらたけがしめじとして売られることも多い。 成熟前のかさが小さい状態で市販されている。 | Summary | Buna shimeji is Hypsizygus marmoreus. Hon shimeji is Lyophyllum shimeji. They are not related. H. marmoreus is rich in vitamin B group, and vitamin D. Daikoku hon shimeji is an improved species based on Hon shimeji. Most of shimeji available on markets are farmed Buna shimeji. Hon shimeji occurs in wild environents. The taste of hon shimeji is second to none. Farmed Pleurotus ostreatus (oyster mushroom) is sometimes found sold under the name of shimeji. It is sold unripe when the cap is still small. |
旬 | 9-11月 | | From September to November |
食用 | ビタミンD、ビタミンB1、B2、ナイアシン、リジン。 保存:密閉容器に入れて冷蔵 かさが小さく色が濃いものがよい。 軸がよく太って白く短いものを選ぶ。 | Edible | It contains vitamin D, vitamin B1, B2, niacin, lysine. It is preserved in a sealed contaier and refrigerator. Choose one with small cap which is dark coloured. The stalk is better to be thick, white and short. |
健康促進/薬用 | 便秘解消、動脈硬化予防、肥満予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |