大分類植物KingdomPlant
種名Ipomoea batatasSpeciesIpomoea batatas
学名(一般名)Ipomoea batatas Lam.[Sweet potato、さつまいも、サツマイモ、薩摩芋、かんしょ、カンショ、甘藷、からいも、カライモ、唐薯、りゅうきゅういも、リュウキュウイモ、琉球芋]
Ipomea Batatas sp[Simon、しもんいも、シモンイモ、シモン芋、しろさつまいも、シロサツマイモ、白さつまいも、白甘藷]
Latin Name(General Name)Ipomoea batatas Lam.[Sweet potato]
Ipomea Batatas sp[Simon]
科名ヒルガオ科FamilyConvolvulaceae
原産/分布メキシコ、グァテマラ、中央アメリカOriginIt is native to Mexico, Guatemala, Central America.
日本伝来17世紀頃中国・琉球を経て薩摩に苗が導入された。
16世紀末に宮古島に伝わり17世紀初めに薩摩に伝わった。
Introduction into JapanIn the17th century, by way of China, Ryukyu the seedling was introduced into Satsuma.
In the end of 16th century, it was brought into Miyako island, then to Satuma in the early 17th century.
概説[品種]安納いも、黄金千貫、五郎島金時、種子島昔蜜芋、種子島紫芋、土佐紅、鳴門金時、愛娘、パープルスイートロード、ベニアズマ
[種類]ベニアカ、ベニアズマ、高系14号、紫サツマイモ、コガネセンガン
ビタミンCの含有量はイモの中でトップ
カロテン、アントシアニン、ヤラビンが豊富。
鳴門金時(徳島県鳴門の品種)、大隅甘イモ(鹿児島産の品種、加熱するとねっとりした食感)、アヤコマチ(焼きいも、蒸イモ)、いずみイモ(外被は白っぽい、茨城の干しイモになる)、紅はるか(鳴門金時と同系列、蒸イモ、干しイモ)、五郎島金時(300年前、元禄時代に鹿児島から加賀に種イモが伝わった伝統品種、ホクホクした粉質タイプ)、隼人芋(ニンジンイモともいう、皮が薄茶色、中身は加熱するとニンジンのようなオレンジ色、鹿児島の在来種で焼酎にも使われる)、種子島紫イモ(沖縄、鹿児島に多い紫イモの品種、皮が白く中身は紫色、甘味が強い、ホクホクした食感、お菓子、料理に向く)、安納イモ(鹿児島の種子島品種、甘味が強い、焼くとねっとりした食感、蜜イモともいう)、坂出金時(高系14号系統、ホクホクとした粉質、ほどよい甘味、料理、お菓子に適す)、黄金千貫(皮も中身も白っぽい色、芋焼酎の原料、ホクホクとした食感であっさりした甘味、揚げ物によい)、パープルスイートロード(皮は赤紫色、中身が濃い紫色、ホクホクとした食感、ほどよい甘味、料理、お菓子に向く)。
Summary[cultivars]Anno imo, Kogane sengan, Goroujima kintoki, Tanegasima mukasi mitsuio, Tosa azuma, Naruto kintoki, Manamusume, Purple sweet road, Beni azuma
Sweet potato is richiest in vitamin C among potatoes. It contains carotene, anthocyanin, jalapin.
Naruto kintoki is produced in Naruto, Tokushima. Osumi ama imo is in Kagoshima. The texture turns creamy when heated. Ayakomati is good grilled, steamed. Izumi imo is whitish on the skin, an ingredient of Hoshi imo (dried potato of Ibaraki ). Beni haruka is good steamed, dried, related to Naruto kintoki. Goroujima kintoki is soft and flaky in texture. The seed tuber was handed from Kagoshima to Kaga 300 years ago. Hayato imo is pale brown on the skin, also called carrot potato. It turnes orange like carrot when heated. This is native to Tanegashima, Kagoshima and used to make Shochu. Tanegashima murasaki imo is purple inside with white skin, very sweet in taste, the texture is soft and flaky. It is suitable for cooking, baking. Anno imo is produced in Tanegashima, Kagoshima, very sweet, creamy when heated, is also called mitsu imo (honey potato). Sakaide kintoki is soft and flaky, suitable for cooking and baking. Kogane sengan is whitish both inside and outside, ingredient of Shochu, moderately sweet, good when fried. Purple sweet road is red purple on the skin, dark purple inside. The texture is soft and flaky, moderately sweet, suitable for cooking and baking.
9-11月From September to November
食用[根]蒸かす、焼く。ビタミンC、B1、B6、カロテン、ヤラビン(腸の蠕動運動を促進する)
さつまいもの葉柄は健康志向の食材として利用され、飛騨高山の朝市や三重県の志摩地方の経済連では茎だけを束ねて市販している。
ずんぐりと太く、ずっしりと重みがある。皮の色が均一で鮮やかなものを選ぶ。ひげ根が少なく、表面の溝が深くないものがよい。変色するので切ったら水に漬けるとよい。
保存:低温に弱いので冷蔵は避け、新聞紙に包んで常温保存。
Edible[part used:root]It is steamed or baked. It contains vitamin C, B1, B6, carotene, jalapin (which promotes intestinal peristalsis).
The petioles are regarded as healthy food stuff, found sold at markets Hida takayama or Iseshima.
Choose sweet potatoes uniformaly coloured, with little fibrous roots and smooth skin. To prevent the discoloration, cut potatoes are good to be soaked in water.[how to preserve]It is wrapped with newspapers and kept at a room temperature, for it is untolerant to cold environment.
健康促進/薬用腸の蠕動運動を促進。
でんぷん質の食品で穀類に比較してエネルギーが低く、ビタミンB群、Cが多く、治療食に適する。さつまいものビタミンCは熱に安定で、加熱による損失は少ない。
食物繊維が多いので肥満や便秘の改善に適する。
便秘改善、ガン抑制、神経細胞機能調節、糖尿病予防、消化促進、脳機能維持改善、動脈硬化予防
肌荒れ解消、高血圧予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要腸の蠕動運動を促進。

でんぷん質の食品で穀類に比較してエネルギーが低く、ビタミンB群、Cが多く、治療食に適する。さつまいものビタミンCは熱に安定で、加熱による損失は少ない。

食物繊維が多いので肥満や便秘の改善に適する。

便秘改善
ガン抑制
神経細胞機能調節
糖尿病予防
消化促進
脳機能維持改善
動脈硬化予防
Summary of Health CarePromotes intestinal peristalsis

Lower energy compared to grain starchy foods Contains much vitamins B and C, suitable for therapeutic feeding Vitamin C of sweet potatoes is stable to heat and the losses due to heating is small

Suitable for the improvement of obesity and constipation because much dietary fiber is contained

Constipation improvement
Inhibition of cancer
Adjustment of nerve cell function
Prevention of diabetes
Digestive promotion
Maintainance and improvement of cerebral function
Prevention of atherosclerosis
一般文献Uchibayashi,M.,Seet potato in Pre-Columbia Polynesia,Yakugaku Zasshi,1341-1349(2006)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品芋かりんとう((有)武田製菓,宮崎県宮崎市跡江3359番, http://imokarintou.com/)
紫芋かりんとう((有)さつまフーズ,鹿児島県指宿市山川浜児ヶ水1290-1,http://www.karinto-fun.com/area/kyushu/kagoshima.html)
もっちもっちスイートポテト(株式会社オイシス,神戸市長田区東尻池町2-5-3,http://www.oisis.co.jp/)
芋みかりん(飯尾産業,大阪府東大阪市七軒家2-2http://research.keipro.net/company/3d6a54c4b0_zip5770005/)
カロチン芋チップ(まるしげ)
むらさきいもソフトキャラメル(セイカ食品(株),鹿児島市唐湊4-4-5,kafoods.jp/bontaname.html)
菜々菓(さつま芋、,鈴懸,福岡市博多区上川川端町12-20ふくぎん博多ビル1階,http://www.suzukake.co.jp/)
デザートチップ(ベジタブルミックス,(株)モミの木,山形県山形市飯塚町1871,http://www.mominoki.gr.jp/)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
02006いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮なし、生53612665.61.01.20.1(0)0.230.928.329.72.2-31.90.41.0114803624470.60.20.170.411014(0)0280282(0)1.5TrTr0(0)0.110.040.81.10.26(0)490.904.129Tr
02007いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮なし、蒸し55913165.61.01.2(0.1)(0)0.232.630.330.02.3-31.9-1.0114803624470.60.20.170.411TrTr4(0)0291292(0)1.5TrTr0(0)0.110.040.81.10.27(0)500.905.029Tr
02008いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮なし、焼き64315158.11.21.4(0.1)(0)0.236.734.435.33.5-39.00.51.3135403423550.70.20.200.32----(0)---61(0)1.3Tr00(0)0.120.061.01.30.33(0)471.30-230
02009いも類-さつまいも類さつまいも蒸し切干117627722.22.73.10.2(0)0.666.562.565.85.9-71.91.02.2189805345932.10.50.300.40----(0)---Tr(0)(0)1.3Tr00(0)0.190.081.62.40.41(0)131.35-90
02033でん粉・でん粉製品-でん粉類さつまいもでん粉-145234017.5-0.1-(0)0.2(90.2)(82.0)82.0(0)-82.0-0.21450482.80.10.02-----0---00(0)----(0)000Tr(0)(0)(0)(0)-00
02045いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮つき、生53912764.60.80.90.1(0)0.531.028.430.52.8-33.10.40.9233804024460.50.20.130.371005(0)0400403(0)1.00Tr0(0)0.100.020.60.80.20(0)490.484.8250.1
02046いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮つき、蒸し54812964.20.70.90.1(0)0.231.128.929.73.8-33.70.51.0223904023470.50.20.130.391Tr04(0)0450454(0)1.40Tr0(0)0.100.020.70.90.20(0)540.564.9200.1
02047いも類-さつまいも類さつまいも塊根、皮つき、天ぷら86620552.41.21.46.3-6.836.333.535.63.1-38.40.51.0363805125570.50.20.140.631Tr05(0)0580585(0)2.6Tr2.70110.110.040.71.00.200570.605.3210.1
02048いも類-さつまいも類むらさきいも塊根、皮なし、生52212366.00.91.20.1(0)0.329.927.529.22.5-31.70.40.8303702426560.60.20.210.501002(0)0404Tr(0)1.30Tr0(0)0.120.021.31.50.18(0)220.546.1290.1
02049いも類-さつまいも類むらさきいも塊根、皮なし、蒸し51912266.21.01.20.1(0)0.329.227.228.33.0-31.40.50.9284203426550.60.30.220.44Tr002(0)0505Tr(0)1.90Tr0(0)0.130.031.51.80.16(0)240.616.0240.1


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
02006 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮なし、生 65.6 1.0 1.2 52 77 61 20 19 38 75 41 120 79 17 74 25 50 65 230 140 53 46 81 1200 24
02007 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮なし、蒸し 65.6 1.0 1.2 48 75 60 20 21 41 73 39 110 75 16 68 25 49 60 240 160 52 45 79 1200 25
02008 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮なし、焼き 58.1 1.2 1.4 61 92 66 28 23 50 87 52 140 80 18 86 34 59 81 240 180 63 53 87 1400 28
02009 いも類-さつまいも類 さつまいも 蒸し切干 22.2 2.7 3.1 130 200 140 53 49 100 190 95 290 180 48 190 72 130 230 580 380 130 110 230 3100 63
02045 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮つき、生 64.6 0.8 0.9 38 58 46 14 14 28 55 31 86 57 14 55 18 37 48 180 100 40 35 59 890 19
02046 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮つき、蒸し 64.2 0.7 0.9 34 52 41 15 15 30 51 27 79 52 12 49 18 34 42 170 110 37 32 55 850 19
02047 いも類-さつまいも類 さつまいも 塊根、皮つき、天ぷら 52.4 1.2 1.4 56 92 54 25 30 55 80 42 120 70 19 74 30 54 58 200 280 56 95 83 1400 38
02048 いも類-さつまいも類 むらさきいも 塊根、皮なし、生 66.0 0.9 1.2 45 68 51 20 18 38 61 36 97 61 15 64 20 44 54 200 120 46 39 70 1000 22
02049 いも類-さつまいも類 むらさきいも 塊根、皮なし、蒸し 66.2 1.0 1.2 49 74 58 23 21 44 67 43 110 67 17 69 25 48 60 220 140 50 44 76 1200 22