大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
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種名 | Kalimeris yomena | Species | Kalimeris yomena |
学名(一般名) | Kalimeris yomena Kitam.[Yomena、よめな、ヨメナ、嫁菜、かぶら、カブラ、のぎく、ノギク、野菊] | Latin Name(General Name) | Kalimeris yomena Kitam.[Yomena] |
科名 | キク科 | Family | Asteraceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | 万葉時代には、かぶらや大根の菜っ葉を阿乎奈とよんだ。 | Introduction into Japan | In Manyo era, the leaves of turnips, raddish were called ''Aona'' green leaves. |
概説 | 古くから若菜摘みの草として知られている野草。 | Summary | It is the wild plant known as Wakana, young shoots which has been plucked |
旬 | 3-4月 | From March to April | |
食用 | [根、葉]葉も根もいろいろに調理される。開花前のつぼみを塩漬けや浸しにする。 カルシウム、カリウム、カロチン、ビタミンB2,C、ナイアシン、食物繊維などを含む。 根にアミラーゼ(デンプン消化酵素)を含む 浸し物、汁の実、和え物、てんぷら等 春に若い芽を摘んで食用にする。 | Edible | [part used:roots, leaves]Both roots and leaves are cookd in various ways. The buds before opening are salted or boiled. It contains calcium, potassium, calcium, vitamin B2, C, niacin, dietary fiber. The roots cntain amylase, a digetive enzyme. It is cooked boiled and seasoned or, put in soup, tempura. Young shoots are plucked and eaten in spring. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
06300 | 野菜類 | よめな | 葉、生 | 165 | 40 | 84.6 | (2.7) | 3.4 | - | (0) | 0.2 | - | - | 2.9 | 7.8 | - | 10.0 | - | 1.8 | 2 | 800 | 110 | 42 | 89 | 3.7 | 0.7 | 0.24 | 0.78 | - | - | - | - | (0) | 0 | 6700 | 0 | 6700 | 560 | (0) | 4.1 | Tr | 0.1 | 0 | 440 | 0.23 | 0.32 | 3.2 | (4.2) | 0.10 | (0) | 170 | 0.50 | - | 42 | 0 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
06300 | 野菜類 | よめな | 葉、生 | 84.6 | (2.7) | 3.4 | (140) | (260) | (190) | (53) | (30) | (83) | (180) | (110) | (290) | (150) | (59) | (190) | (71) | (170) | (180) | (480) | (410) | (160) | (180) | (150) | (3200) | - |