大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Lates japonicus | Species | Lates japonicus |
学名(一般名) | Lates japonicus[glant perch、あかめ、アカメ、赤目] | Latin Name(General Name) | Lates japonicus[glant perch] |
科名 | アカメ科 | Family | Latinae |
原産/分布 | 春から秋にかけて河口内や内湾の汽水域で生息するが、それ以外は主に沿岸の浅海で過ごす。 | Origin | From spring to autumn, it is found in brackish waters in esturies. In other seasons, it dwells in shallow coastal waters. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約1m。 その倍以上にもなる大きいものも。 | Summary | The body length is about 1m. Some individuals reach more than twice the size as that. |
旬 | - | - | |
食用 | 日本固有種。 刺身、たたき、フライ、てんぷら、ムニエル、塩焼き、かまの塩焼き、ちり鍋などが美味。 卵巣は甘辛く煮たものも賞味される。 日本固有種で、環境庁によって希少種に指定されている。 | Edible | It is an indigenous species of Japan. It is designated as a rare endangered species by the Ministry of the Environment. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |