大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Lates niloticus | Species | Lates niloticus |
学名(一般名) | Lates niloticus[Nile perch、ないるぱーち、ナイルパーチ] | Latin Name(General Name) | Lates niloticus[Nile perch] |
科名 | アカメ科 | Family | Latinae |
原産/分布 | アフリカ大陸のナイル川、ニジェール、チャド地方に分布。 | Origin | It is distributed in Nile, Niger, Chad. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | アフリカでは本来生息していなかったヴィクトリア湖に放流され、爆発的に繁殖した。 現地では養殖もおこなわれており、白身で肉が多く、重要な食用魚となっている。 同湖で漁獲されたナイルパーチは冷蔵品で大量に日本に輸出され、スーパーマーケットで「スズキ」と称して切り身で売られたり、弁当や飛行機の機内食、学校給食のおかずで消費されている。 調理法はフライ、ムニエル、味噌漬けなどがあう。 | Edible | The Nile perch was introduced to Lake Victoria, where it propagated explosively. It is also raised in acquaculture. It is an important edible fish. Nile perches of Lake Victoria were frozen and exported to Japan in large amounts. They are cut into slices and sold at supermarkets as ''Suzuki''. Or they are consumed as side dishes in lunch boxes, in-flight measl, school lunches. It is cooked deep-fried, mouniere, miso pickled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |