大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Lepidopus caudatus | Species | Lepidopus caudatus |
学名(一般名) | Lepidopus caudatus[silver scabbardfish、frostfish、おびれたち、オビレタチ、尾鰭太刀] | Latin Name(General Name) | Lepidopus caudatus[silver scabbardfish,frostfish] |
科名 | タチウオ科 | Family | Trichiuridae |
原産/分布 | 北大西洋東部沿岸、南アフリカ、オーストラリア南部、ニュージーランド周辺に分布。 大陸棚と水深600mくらいまでの斜面に生息する。 | Origin | It is distributed in coasts of North Atlantic, South Africa, South Australia, New Zealand. It is found on continental shelves and slopes at deepest 600m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 日本にも輸入されて、切り身などで「タチウオ」と称して出回ることがある。 味はタチウオに劣る。 | Edible | It is imported into Japan, and sometimes sold under the name of Tachiuo. The taste is inferior to Tachiuo. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |