大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Lepidotrigla japonica | Species | Lepidotrigla japonica |
学名(一般名) | Lepidotrigla japonica[longwing searobin、とげかながしら、トゲカナガシラ] | Latin Name(General Name) | Lepidotrigla japonica[longwing searobin] |
科名 | ホウボウ科 | Family | Triglidae |
原産/分布 | 日本からインドネシアまでの広範囲に分布。 水深90-115mの砂底域に生息する。 南日本に分布。 | Origin | It is widely distributed from Japan to Indonesia. It is found on sandy bottoms at the depths of 90-115m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約30cm。カナガシラに似るが、胸びれが長い。 | Summary | The full body length is about 30cm. It is similar to Lepidotrigla microptera in form, but it has longer pectoral fins. |
旬 | - | - | |
食用 | 塩焼き、味噌汁。 | Edible | It is grilled with salt, boiled in miso. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |