大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Lethenteron japonicum | Species | Lethenteron japonicum |
学名(一般名) | Lethenteron japonicum、Lampetra japonica[Arctic lamprey、river lamprey、かわやつめ、カワヤツメ、河八目、川八目、やつめ、ヤツメ] | Latin Name(General Name) | Lethenteron japonicum,Lampetra japonica[Arctic lamprey,river lamprey] |
科名 | ヤツメウナギ科 | Family | Petromyzontidae |
原産/分布 | スカンディナビア半島から朝鮮半島に至るアジア大陸、およびアラスカの沿岸域に生息する高域分布種。 日本では茨城・島根県以北の本州および北海道。 | Origin | It is a cosmopolitan species, distributed in Asian continent stretching from Scandinavian peninsula to the Koreanpeninsula, and in coasts of Alaska. In Japan, it is found on Honsyu north to Ibaraki and Shimane, and Hokkaido. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 主に熱帯から寒帯の河川に棲む。 両側の目の後ろに外鰓孔(がいさいこう)といおうえら穴が7つずつ並ぶ。 名前は目が8つずつあるように見え、ウナギに似ているから。 うなぎと同様、うろこと腹びれがなく、うなぎにはある胸びれもない。 全長約50から60cm。 体は細長く、佐川は暗青色で腹側は白。 目が大きい。 干物は古くから漢方薬に利用されてきた。 ヤツメウナギは総称で、一般にはカワヤツメを指す。 現存する脊椎動物のうち最も原始的で、古生代の生物の生きた化石として貴重な存在とされる。 昔から夜盲症や脚気の薬として用いられてきた。 ヤツメウナギは特殊な魚。幼生期はアンモシーテスと呼ばれ、河川に棲む。目は皮下に埋まり、口も吸盤状ではなく、えら穴も不完全な状態。下流の泥の中に潜り、藻類などの有機物を食べて育つ。4年目ぐらいの夏の終わりから秋に変態し、いよいよ海へ。そこでは餌をとらず、ほかの魚に吸い付いて寄生するのだ。体液や血液を吸い、身をかじって栄養を摂る。そして、2年ほど過ぎた春から初夏に、産卵のため川に戻る。あごがないという見た目だけでなく、生き方も実にユニークである。 河川を遡上する親魚を簗などで漁獲する。 | Summary | It is found mainly in rivers from tropical to frigid zones. It has seven external gill slits in line following each eye. It looks like an eel with eight eyes, from this appearance it got the name Yatsume unagi(eight eyes eel)in Japanese. Like an eel, it has no scales, no pelvic fins. It has even no pectoral fins which an eel has. The body length is from 50 to 60cm. It is slim in form, dark blue in color on the dorsal side, white on the belly side. The eyes are big. It is dried and used as Chinese medicine from the old times. Among the exising vertebrates, it is the most premitive. It is regarded as a valuable existance as a living fossil from the Paleozonic. It has been used as a medicine for Nyctalopia or Thiamine deficiency for long time. It is called ammocoetes during larvae, living in rivers. The eyes of ammocoetes are buried under the skin, the mouth is funnel-shaped, and gill slits are not completed. They dive under the mud in down streams, feed on organic substances like algae. They transform in the end of summer or autumn of the fourth year, and finally go out sea. In the sea, they stick to other fish to be parasitic. They get nutrition by sucking body fluid and blood, nibbling the flesh of hosts. After staying for 2 years, in spring and summer, they go back to rivers for spawning. It is an unique creature not only for its appearance but the way of living. It is caught by trap in swimming upstream. |
旬 | - | - | |
食用 | 蒲焼、干物、燻製、素焼き、肝焼き、汁の具などにして食べる。 フランス料理でも、赤ワインで煮込んだシチューはルメ料理として知られる。 ビタミンAを豊富に含む。 古くから夜盲症、脚気の薬として利用されてきた。 干物は漢方薬にされ、江戸期の「皇和魚譜」にも「味噌煮を食すれば雀目を治す」とある。 食用においては、皮膚を覆う毒性のある粘液を取り除く必要がある。 | Edible | It is eaten broiled with kabayaki sauce, dried, smoked, grilled, boiled in broth. In French cuisine, it is stewed in red wine. It is rich in vitamin A. It has been used as medicine for Nyctalopia, Thiamine deficiency. The toxic mucilage covering the skin must be removed before eating. It is dried and made in to Chinese medicine. There is a descrition found in ''Kowagyofu'' written in Edo period, that ''Boiled lamprey in miso will cure Nyctalopia''. |
健康促進/薬用 | 視力維持改善、皮膚・粘膜の保護、動脈硬化予防、脳機能維持改善、高血圧予防、免疫力強化、ガン抑制、レチノール | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10273 | 魚介類-魚類 | やつめうなぎ | 生 | 1018 | 245 | 61.5 | - | 15.8 | 18.8 | 150 | 21.8 | (0.2) | (0.2) | 3.2 | (0) | - | 0.2 | - | 0.7 | 49 | 150 | 7 | 15 | 180 | 2.0 | 1.6 | 0.15 | 0.03 | - | - | - | - | 8200 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8200 | 3 | 3.8 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.25 | 0.85 | 3.0 | 5.6 | 0.20 | 4.9 | 19 | 1.18 | - | 2 | 0.1 |
10274 | 魚介類-魚類 | やつめうなぎ | 干しやつめ | 1880 | 449 | 14.3 | - | 50.3 | 24.3 | 480 | 31.2 | (0.5) | (0.5) | 7.4 | (0) | - | 0.5 | - | 3.7 | 130 | 650 | 16 | 49 | 240 | 32.0 | 5.9 | 1.80 | 0.10 | - | - | - | - | 1900 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1900 | 12.0 | 2.4 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.33 | 1.69 | 7.0 | 15.0 | 0.14 | 55.0 | 100 | 5.76 | - | (0) | 0.3 |
アミノ酸成分表 登録データなし |