大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Lethrinus atkinsoni | Species | Lethrinus atkinsoni |
学名(一般名) | Lethrinus atkinsoni[pacific yellowtail emperor、いそふえふき、イソフエフキ、磯笛吹] | Latin Name(General Name) | Lethrinus atkinsoni[pacific yellowtail emperor] |
科名 | フエフキダイ科 | Family | Lethrinidae |
原産/分布 | 西太平洋から東インド洋の熱帯、亜熱帯海域に分布。 日本では和歌山県以南の砂礫底や岩礁域に生息する。 | Origin | It is distributed in tropical and subtropical waters in West Pacific, East Indian Ocean. It is found on gravel bottoms, or rockey reefs south to Wakayama. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 美味な食用魚。 沖縄地方では、ハマフエフキと同様、大量に漁獲され、同様に利用される。 | Edible | It is a tasty edible fish. In Okinawa, it is caught in large amounts and used in the same ways as Lethrinus nebulosus. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |