大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Ligusticum scoticum | Species | Ligusticum scoticum |
学名(一般名) | Ligusticum scoticum[Scots lovage、Sea lovage、まるばとうき、マルバトウキ、丸葉当帰] | Latin Name(General Name) | Ligusticum scoticum[Scots lovage,Sea lovage] |
科名 | セリ科 | Family | Apiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉、茎、種子]芳香、利尿性のハーブ。 | Summary | a herb [part used:leaf, stalk, seed]an aromatic, diuretic herb |
旬 | - | | - |
食用 | 若い葉と茎は刺激のあるセロリーに似た香りがし、生あるいは料理して食べる他、スープ、シチューに加える。 種子は粉末にして香辛料、薬剤の味を良くするのに使用する。 | Edible | The young leaf and stalk have the smell like celery, and they are eaten both raw and booked, or added in soups and stews. The seeds are powdered to use as spice or flavoring agent in medicines. |
健康促進/薬用 | 消化機能改善、循環器系、子宮の刺激作用がある。 消化管、子宮機能不全、リウマチに内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 消化機能改善 循環器系、子宮の刺激
内服: 消化管、子宮機能不全 リウマチ | Summary of Health Care | Action: Improvement of digestive function Stimulation of cardiovascular system, uterus
Oral administration: Digestive tract, uterine dysfunction Rheumatism |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |