大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Litopenaeus vannamei | Species | Litopenaeus vannamei |
学名(一般名) | Litopenaeus vannamei、Penaeus vannamei[White leg shrimp、Pacific white shrimp、King Prawn、ばなめいえび、バナメイエビ] | Latin Name(General Name) | Litopenaeus vannamei,Penaeus vannamei[White leg shrimp,Pacific white shrimp,King Prawn] |
科名 | クルマエビ科 | Family | Penaeide |
原産/分布 | 中南米の太平洋側沿岸において海水から汽水域まで生息する。 | Origin | It is found both in sea and brackish Pacific waters off the coasts of Central and South Americas. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | - | Edible | - |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | Samocha, T.M., Lawrence, A. L, and Pooser, D., Growth and survival of juvenile Penaeus vannamei in low salinity water in semi-closed recirculating system, Isr. J. Aquac. Bomidgeh., 50, 55-59, (1998) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10415 | 魚介類-えび・かに類-えび類 | バナメイえび | 養殖、生 | 348 | 82 | 78.6 | 16.5 | 19.6 | 0.3 | 160 | 0.6 | (0.7) | (0.6) | 3.3 | (0) | - | 0.7 | - | 1.3 | 140 | 270 | 68 | 37 | 220 | 1.4 | 1.2 | 0.33 | 0.10 | 10 | 27 | 2 | - | 0 | (0) | (0) | (0) | (0) | 0 | 0 | 1.7 | 0 | 0.3 | 0 | (0) | 0.03 | 0.04 | 3.6 | 6.8 | 0.14 | 1.2 | 38 | 0.23 | 1.9 | 1 | 0.3 |
10416 | 魚介類-えび・かに類-えび類 | バナメイえび | 養殖、天ぷら | 810 | 194 | 62.0 | 17.1 | 20.0 | 9.6 | 160 | 10.3 | 7.1 | 6.5 | 9.2 | 0.9 | - | 6.5 | - | 1.2 | 140 | 250 | 96 | 36 | 200 | 0.5 | 1.3 | 0.29 | 0.11 | 9 | 28 | 1 | - | 0 | (0) | 16 | (0) | 16 | 1 | 0 | 3.6 | 0 | 4.7 | 0.1 | 13 | 0.04 | 0.06 | 3.3 | 6.8 | 0.10 | 1.1 | 34 | 0.23 | 1.8 | Tr | 0.3 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10415 | 魚介類-えび・かに類-えび類 | バナメイえび | 養殖、生 | 78.6 | 16.5 | 19.6 | 790 | 1400 | 1600 | 520 | 230 | 750 | 770 | 680 | 1500 | 770 | 190 | 830 | 400 | 1800 | 1200 | 1900 | 3000 | 1300 | 1100 | 770 | 19000 | 300 |
10416 | 魚介類-えび・かに類-えび類 | バナメイえび | 養殖、天ぷら | 62.0 | 17.1 | 20.0 | 840 | 1500 | 1600 | 550 | 240 | 790 | 820 | 670 | 1500 | 790 | 210 | 870 | 420 | 1800 | 1100 | 2000 | 3300 | 1200 | 1100 | 820 | 20000 | 310 |