大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Lophius litulon | Species | Lophius litulon |
学名(一般名) | Lophius litulon[yellow goosefish、angerfish、きあんこう、キアンコウ、黄鮟鱇] | Latin Name(General Name) | Lophius litulon[yellow goosefish,angerfish] |
科名 | アンコウ科 | Family | Lophiidae |
原産/分布 | 北海道以南の日本の各地と黄海、北部東シナ海に分布。 | Origin | It is distributed in Japan south to Hokkaido, and Yellow Sea, Northern East China Sea. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約1.5m。 体色は淡褐色で暗褐色斑や輪紋がある。 北日本に多い。 | Summary | The full body length is about 1.5m. The body color is pale brown, with ring spots or dark brownish blotchs. It is mainly found in North Japan. |
旬 | - | - | |
食用 | アンコウよりも味がよいとされ、アンコウ類中最も高額。 九州地方の漁獲量は年間1000t前後。 | Edible | It is more valued than L. setigerus in taste. It is dealt with most expensive price amont Lophiidae family. The annual catch volume in Kyusyu is about 1000t. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |