大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Lota lota | Species | Lota lota |
学名(一般名) | Lota lota[burbot、かわめんたい、カワメンタイ] | Latin Name(General Name) | Lota lota[burbot] |
科名 | タラ科 | Family | Gadidae |
原産/分布 | 北緯40度以北のユーラシア大陸と北米大陸の河川や湖に分布する淡水魚。 | Origin | It is found in riverss and lakes of fresh water on Eurasia and North America with norther latitude to 40degree. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 19世紀にはイギリスの河川にもいた。 | Summary | It used to be found in streams of UK in the 19th century. |
旬 | - | - | |
食用 | 肉は美味、塩漬けにして食用にされる。 肝臓はビタミンAが豊富。 | Edible | The flesh tastes good. It is eaten salted. The liver is rich in vitamin A. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |