大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Lota lotaSpeciesLota lota
学名(一般名)Lota lota[burbot、かわめんたい、カワメンタイ]Latin Name(General Name)Lota lota[burbot]
科名タラ科FamilyGadidae
原産/分布北緯40度以北のユーラシア大陸と北米大陸の河川や湖に分布する淡水魚。OriginIt is found in riverss and lakes of fresh water on Eurasia and North America with norther latitude to 40degree.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説19世紀にはイギリスの河川にもいた。SummaryIt used to be found in streams of UK in the 19th century.
--
食用肉は美味、塩漬けにして食用にされる。
肝臓はビタミンAが豊富。
EdibleThe flesh tastes good. It is eaten salted.
The liver is rich in vitamin A.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし