大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
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種名 | Macadamia integrifolia | Species | Macadamia integrifolia |
学名(一般名) | Macadamia integrifolia[Macadamia nuts、まかだみあんなっつ、マカダミアンナッツ、まかだみあなっつ、マカダミアナッツ、くいーんずらんどなっつ、クイーンズランドナッツ] | Latin Name(General Name) | Macadamia integrifolia[Macadamia nuts] |
科名 | ヤマモガシ科 | Family | Proteaceae |
原産/分布 | オーストラリア東部 | Origin | It is native to East Australia. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 歯触りはもろく、味は淡白で殻はくるみより固い。 19世紀半ばに東海岸で発見されたが、あまりに殻が固く食用としては定着しなかった。 20世紀半ばに殻を割る機械が出現。 世界の人の知るところとなった。 | Summary | The nut is fragile in texture with the simple taste. The shell is harder than walnuts. It was discovered in the middle of 19th century on East coast. Due to the tough shell, the nut didn't establish itself as foodstuff then. In the middle of 20th century, a shell cracking machine appeared and the nut was known to the world. |
旬 | - | - | |
食用 | 主成分は脂質。 おやつ、チョコレート、クッキーなど。 植物の中では唯一パルミトオレイン酸を含む。 | Edible | The main ingredient is fat. It is used in snacks, chocolates, cookies. It is the only plant which contains palmitoleic acid. |
健康促進/薬用 | 動脈硬化予防、脳機能維持改善、老人性認知症予防、胃潰瘍予防、皮膚機能維持改善、味覚機能維持改善 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 動脈硬化予防 脳機能維持改善 老人性認知症予防 胃潰瘍予防 皮膚機能維持改善 味覚機能維持改善 | Summary of Health Care | Prevention of atherosclerosis Maintainance and improvement of cerebral function Senile dementia prevention Prevention of Gastric ulcer Maintenance and improvement skin function Maintenance and improvement of gustatory function |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
Macadamia_integrifolia(1).jpg Macadamia_integrifolia(2).jpg Macadamia_integrifolia(3).jpg | Macadamia_integrifolia(4).jpg |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
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利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
05031 | 種実類 | マカダミアナッツ | いり、味付け | 3093 | 751 | 1.3 | 7.7 | 8.3 | 76.6 | (0) | 76.7 | (4.8) | (4.5) | 6.7 | 6.2 | - | 12.2 | - | 1.5 | 190 | 300 | 47 | 94 | 140 | 1.3 | 0.7 | 0.33 | - | 0 | 13 | 2 | 5 | (0) | - | - | - | Tr | (0) | (0) | Tr | 0 | 0 | 0 | 5 | 0.21 | 0.09 | 2.1 | 3.7 | 0.21 | (0) | 16 | 0.50 | 6.5 | (0) | 0.5 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
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メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
05031 | 種実類 | マカダミアナッツ | いり、味付け | 1.3 | 7.7 | 8.3 | 290 | 540 | 340 | 150 | 270 | 420 | 280 | 430 | 710 | 290 | 97 | 380 | 210 | 1200 | 350 | 860 | 2000 | 430 | 420 | 400 | 8900 | 190 |