大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Mahonia aquifolium | Species | Mahonia aquifolium |
学名(一般名) | Mahonia aquifolium[Oregon grape、Mountain grape、ひいらぎめぎ、ヒイラギメギ、せいようひいらぎなんてん、セイヨウヒイラギナンテン] | Latin Name(General Name) | Mahonia aquifolium[Oregon grape,Mountain grape] |
科名 | メギ科 | Family | Berberidaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [根、根皮、実]苦い収斂性のハーブ。 | Summary | a herb [part used:root, root bark, fruit]a bitter and astringent herb |
旬 | - | | - |
食用 | 実から採れるグレープジュースに似た果汁をゼリーにする。 | Edible | The juice extracted from the fruit looks like grape juice. Jelly is made of that juice. |
健康促進/薬用 | 胆汁分泌の刺激、解毒、充血除去作用がある。 皮膚疾患(特に乾湿疹)、胆嚢機能不全、慢性B型肝炎、下痢に内服する。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 胆汁分泌の刺激 解毒 充血除去
内服: 皮膚疾患(特に乾湿疹) 胆嚢機能不全 慢性B型肝炎 下痢 | Summary of Health Care | Action: Stimulation of bile secretion Detoxication Decongestant
Oral administration: Skin diseases (especially dry eczema) Gallbladder dysfunction Chronic hepatitis B Diarrhea |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |