大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Makaira indica | Species | Makaira indica |
学名(一般名) | Makaira indica[black marlin、しろかじき、シロカジキ、白梶木] | Latin Name(General Name) | Makaira indica[black marlin] |
科名 | マカジキ科 | Family | Istiophoridae |
原産/分布 | インド・太平洋温帯から熱帯の外洋域に広く分布。 日本では本州以南で見られる。 太平洋の温・熱帯海域に分布。 | Origin | It is widely distributed in temperate, tropical open seas of Indo-Pacific. In Japan, it is found in the sea south to Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約5m。 肉はクロカジキよりも赤みが薄い。 東シナ海では、春から夏に北上し、秋から冬に南下する季節回遊する。 | Summary | It is as long as 5m. The flesh is lighter red than striped marlin(Tetrapturus audax). In East China Sea, it moves northward from spring to summer, and moves southward from autum to winter. |
旬 | - | - | |
食用 | 脂肪分の多い身肉はかなり美味、多趣に比べて身の赤みがやや薄い。 マカジキの仲間では、マカジキに次いて味がよい。 冬季が食べごろ、刺身、すし種、照り焼き、味噌漬け、粕漬け、ムニエル、フライ、マリネ、ステーキ、燻製などにして食べられる。 | Edible | The flesh is fatty and tasty. The redness of the flesh is lighter than other species. Among Istiophoridae family, the taste is second good to stried marlins. The best season is winter. It is eaten raw by sahimi, suhi, broiled with soy sauce, sake lee pickled, stirred with butter, deep-fried, marinated, smoked, stake. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |