大分類植物KingdomPlant
種名Malus pumilaSpeciesMalus pumila
学名(一般名)Malus pumila[Apple、りんご、リンゴ、林檎]Latin Name(General Name)Malus pumila[Apple]
科名バラ科FamilyRosaceae
原産/分布西アジアのコーカサス地方
中央アジア
OriginIt originates from the Caucasus, West Asia.
日本伝来江戸時代。本格的な栽培が始まったのは明治以降。Introduction into JapanIt was introduced in Edo period.
The full cultivation began after Meiji era.
概説芯のまわりにできる「蜜」は、糖アルコールのソルビトールが染み出したもの。
[品種]ふじ、陸奥、秋映、紅玉、つがる、王林、千秋、世界一、未希ライフ、アルプス乙女、ジョナゴールド、シナノスイート、シナノゴールド、シナノピッコロ、シナノドルチェ、ブラムリー
アダムとイブが食べた禁断の実としても有名。
昔から「一日一個で医者いらず」と言われる程、健康フルーツとしておなじみ。
ペクチンを含む。ふじ(国内で最も多く栽培されている、貯蔵性が高い)、紅玉(アメリカ原産、果汁が多く酸味がある果肉、加熱用にも向く)、サンつがる(果皮は淡いピンク色、ふじにつぐ生産高、9月中旬から下旬が旬)、サンふじ(甘味が濃い)、サン北斗(睦奥とふじの交配種、青森で育成された品種)、秋映(千秋とつがるの交配種、甘味も酸味も感じられる濃厚な味わい)、ぐんま名月(群馬県が育成、糖度15度以上と甘い)、ブラムリー(イギリス山の品種、甘味は少なく酸味が強い、調理用、アップルパイ、ジャム)、世界一(デリシャスとゴールデン・デリシャスの交配種、500gから1kgと大きい)、シナノゴールド(ゴールデン・デリシャスと千秋の交配種、糖度は高め)、スターキング・デリシャス(完熟すると蜜が入り食味もよい、貯蔵性が低い)、大紅栄(青森県弘前市で作られた400-600gの品種、酸味が少なく多汁)、シナノピッコロ(長野県で作られ平成18年に登録された、甘味と酸味のバランスがよい)、ジョナゴールド(ゴールデン・デリシャスと紅玉の交配種、甘味と酸味がほどよく、ジュースにも向く)、王林(ゴールデン・デリシャスとインドの系統、果肉はやわらかくて果汁が多い、甘味が強い)、しおりの詩(青森で育成された極早生種、8月中旬に収穫、果肉がやわらかく、なめらかで酸味があるさっぱり味)、金星(青森シ弘前市の育成種でデリシャス系統、さわやかな香りと甘み)、トキ(王林とふじの交配種。果汁が多く甘味と酸味のバランスが良い)、シナノスイート(ふじとつがるの交配種、酸味がほとんどない、甘くてジューシー)、陸奥(大きく色つやがよい、「文字入りリンゴ」に使われる。香りが強く、果汁が多くさっぱりした味)、黄王(王林と千秋から作られた果皮が黄色い品種、香りのよさと果汁の多さ、控えめな酸味)、千秋(東光とふじの交配種、果肉は固めで歯ごたえがある、果汁も多い)、シナノドルチェ(ゴールデン・デリシャスと千秋から作られた長野県のみの限定生産品、甘酸っぱくて果汁が多い)、アルプス乙女(ふじと紅玉から偶発できにできたミニリンゴ、サラダによい)。
歴史の古い果物で4000年も前から栽培されていたといわれます。
サンむつ:ゴールデンデリシャスと印度という品種をかけあわせた「むつ」を日光に当てて育てたもの。
ゴールデンデリシャス:果皮の黄色いりんご。甘味が強く品種改良の交配に使われ、様々な「こども」の品種が生まれている。
りんごはエチレンガスを発生するので、ほかの果物の熟成を早める効果がある。早く熟させたい果物があるときは近くに置いて。また、じゃがいもと一緒に保存しておくとエチレンガスの効果でじゃがいもの芽が出るのを防ぐことが出来る。
SummarySorbitol, sugar alcohol oozes out and is seen around the core inside the fruit.
Apple is famous as a mystical or forbidden fruit of Adam and Eve.
There is a proverb that an apple a day keeps the doctor away.
It contains pectine. There are many cultivars. Popular cultivars in Japan are:Fuji is the most cultivated species, tolerant for storage. Kogyoku originated from America, juicy sour taste, good cooked. Sun tsugaru is second cultivated species. The best seasonis from middle to end September. Sun Fuji is very sweet. Sun Hokuto is a hybrid of Mutsu and Fuji. It is bred in Aomori. Akibae is a hybrid of Sensyu and Tsugaru. The taste is sour and sweet, well balanced. Gunma Meigetsu is bred by Gunma prefecture. The sugar content is more than 15degree. Bramley is originated England, more sour than sweet, good cooked, suitable for apple pie, confiteur. Sekai ichi is a hybrid of Delicious and Golden Deliciious. It grows 500 g to 1kg in weight. Shinano Gold is a hybrid of Golden Delicious and Sensyu. The sugar content is high. Star King Delicious is tasty with sorbitol when ripe, untolerant for storage. Daikouei is bred in Hirosaki, Aomori, grows 400-600g in weight, juicy and less sour. Shinano Piccolo is bred in Nagano and registerd in 2006, sweet and sour well-balanced. Jona Gold is a hybrid of Golden Delicious and Kogyoku, sweet and sour mildly, suitable for juice. Orin has an ancestral background from Golden Delicious and Indian. The flesh is soft and juicy, very sweet. Shiori no uta is bred in Aomori, early maturing species. It is cultivated in middle August, with soft flesh, smooth and sour taste. Kinboshi is bred by Hirosaki city and has an ancestral background of Delicious. It has refreshing smell and sweetness. Toki is a hybrid of Orin and Fuji. It is juicy, sweet, sore well balanced. Shinsno Sweet is a hybrid of Fuji and Tsugaru, juicy, sweet without acidity. Mutsu is big and glossy with strong aroma and refreshing juicy taste. Messages are written on the apple by using tan lines. Kiou is a hybrid of Orin and Sensyu, juicy with yellow skin and moderate acidity. Sensyu is a hybrid of Toko and Fuji, juicy and with crispy texture. Shinano Dolce is a hybrid of Golden Delicious and Sensyu, and a limited product of Nagano. It is juicy and sour sweet. Alps Otome is a small apple, occurred haphazardly from Fuji and Kogyoku, good for salads.
The history of apples is long, it has been cultivated for 400years.
Apples give off ethylene gas, which accelerates ripening of fruits nearby. The gas prevents potatoes from budding if apples and potatos are kept together.
9-10月From Septembr to October
食用[実]生食。ビタミン、ミネラル、有機酸、食物繊維、ペクチン、レグナン、セルロース、ポリフェノール(抗酸化作用)
ヘタの切り口が新しいものが新鮮。
皮に傷がなく張りとツヤがあって重いもの。
全体に色づいているものを選ぶ。
切った時に芯の周りが黄色く透き通っているものがあり、この蜜が出ているりんごは糖分が多い。
「ふじ」などの品種に見られる。
保存:ポリ袋に入れて冷蔵庫に入れるか冷暗所へ。
ペクチンは果肉よりも皮や皮に近い部分に多く含まれています。
効率的に摂取するならきれいに洗ってから丸ごと食べるとよいでしょう。
皮をつけたままジャムにしておくと長期保存ができてオススメです。
ポリフェノールオキシダーゼが含まれているので、切手から時間が経つと茶色く褐変します。
丸々1個を食べないと置きは残ったリンゴの切り口を食塩水につけておくか、レモン汁などに漬けると褐変を防ぐことが出来ます。
Edible[part used:fruit]It is eaten raw. It contains vitamins, minerals, organic acid, dietary fibers, pectin, celllose, polyphenol(antioxidant effect).
Choose apples with fresh cut end, firm and glossy skin, and heavy.
When it is cut in half, yellow and transparent substance around the core is found, which is the sign of high sugar content. The substance is so-called ''honey'' is often detected in Fuji species.
It is put in a plastic bag and placed in a refregerator or a cool and dark place for storage.
Pectin is contained more in the skin or near skin than the flesh.
To consume pectine effectively, an apple is better to eat whole.
Apple jam made from the whole fruit can be stored long.
An apple contains polyphenol oxidase, which turns the cut brown if left long exposed to the air.
The cut is better soaked in brane or lemon juice to prevent the colour changing.
健康促進/薬用抗酸化作用、ダイエット効果。、便秘改善。アレルギー症状(アトピー性皮膚炎、鼻炎)を抑制する効果がある。
動脈硬化予防、高血圧予防、便秘改善、疲労回復、ガン抑制、糖尿病予防
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要抗酸化作用
ダイエット効果
便秘改善
アレルギー症状(アトピー性皮膚炎、鼻炎)を抑制する効果
動脈硬化予防
高血圧予防
疲労回復
ガン抑制
糖尿病予防
Summary of Health CareAntioxidant action
Effect of diet
Constipation improvement
Effects on suppressing allergic conditions (atopic dermatitis, rhinitis)
Prevention of atherosclerosis
Prevention of hypertension
Recovery from fatigue
Inhibition of cancer
Prevention of diabetes
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品まろやかリンゴ酢(伊藤園,東京都渋谷区本町3-47-10,http:www.itoen.co.jp)
デザートチップ(フルーツミックス,(株)モミの木,山形県山形市飯塚町1871,http://www.mominoki.gr.jp/)
大阪生まれのフリフリみっくちゅじゅーちゅ(日本サンガリア,大阪市東住吉区中の4-2-13,http://mognavi.jp/store/13022)
大阪生まれのフリフリみっくちゅじゅーちゅいちご(日本サンガリア,大阪市東住吉区中の4-2-13,http://mognavi.jp/store/13022)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
07148果実類りんご皮なし、生2255384.10.10.1Tr(0)0.212.412.213.01.40.715.50.50.2Tr12033120.1Tr0.050.020010(0)0127151(0)0.1000Tr0.02Tr0.10.10.04(0)20.030.540
07149果実類りんご果実飲料、ストレートジュース1824387.7-0.2Tr(0)0.110.810.711.4Tr0.411.8-0.23772360.4Tr0.030.03001Tr(0)0000(0)(0)0.1000-0.010.010.10.10.03(0)30.210.530
07150果実類りんご果実飲料、濃縮還元ジュース2004788.1-0.1(0.1)(0)0.2(10.4)(10.3)11.5Tr-11.4-0.261103490.1Tr0.020.04----(0)0000(0)(0)0.1000-TrTr0.10.10.02(0)20.11-10
07151果実類りんご果実飲料、50%果汁入り飲料1974688.3-0.1Tr(0)Tr--11.50-11.5-0.12552240.1Tr0.010.01----0---00(0)Tr000-000Tr0.01(0)10-Tr0
07152果実類りんご果実飲料、30%果汁入り飲料1944688.5-Tr0(0)Tr--11.40-11.4-0.1824213TrTr0.010.01----0---00(0)0000-00000.01(0)00-Tr0
07153果実類りんご缶詰3468179.4(0.2)0.3Tr(0)0.1--19.90.4-20.1-0.12304240.20.10.020.01----0---91(0)0.1000-0.010.010.1(0.2)0.01(0)30-Tr0
07154果実類りんごジャム86420346.9(0.2)0.2Tr(0)0.1(53.3)(51.0)52.00.8-52.7-0.17336240Tr0.020.01102Tr(0)0404Tr(0)0.1000-0.0100(Tr)0.03(0)100.3Tr0
07176果実類りんご皮つき、生2385683.1(0.1)0.2(0.1)(0)0.312.912.713.51.90.516.20.40.2Tr12045120.10.10.050.040001(0)02210272(0)0.400020.020.010.1(0.1)0.04(0)30.050.760
07180果実類りんご皮つき、焼き3648677.2-0.2-(0)0.417.317.018.82.5-21.90.60.3117057170.10.10.070.0510Tr1(0)03214393(0)0.700030.030.010.1(0.2)0.06(0)40.050.970


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
07148 果実類 りんご 皮なし、生 84.1 (0.1) 0.1 3.8 5.7 5.0 1.7 2.3 4.0 3.1 1.3 4.4 3.8 0.9 4.3 2.1 2.7 5.1 47 12 3.7 3.6 4.8 110 4.7
07153 果実類 りんご 缶詰 79.4 (0.2) 0.3 (12) (18) (18) (3.3) (3.3) (6.7) (8.3) (5.0) (13) (12) (3.3) (13) (5.0) (10) (12) (53) (32) (12) (10) (12) (240) -
07154 果実類 りんご ジャム 46.9 (0.2) 0.2 (6.1) (9.4) (8.3) (2.8) (3.7) (6.5) (5.1) (2.0) (7.1) (5.9) (1.5) (7.0) (3.5) (4.4) (8.4) (77) (20) (6.1) (5.9) (7.1) (180) -
07176 果実類 りんご 皮つき、生 83.1 (0.1) 0.2 (3.5) (7.5) (6.9) (0.6) (0.6) (1.2) (3.5) (0.6) (4.0) (3.5) (0.6) (6.9) (2.9) (3.5) (6.3) (40) (14) (5.2) (3.5) (5.8) (120) -
07180 果実類 りんご 皮つき、焼き 77.2 (0.2) 0.2 (5.4) (12) (11) (0.9) (0.9) (1.8) (5.4) (0.9) (6.3) (5.4) (0.9) (11) (4.5) (5.4) (9.9) (63) (22) (8.1) (5.4) (9.0) (180) -