大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Matteuccia struthiopteris | Species | Matteuccia struthiopteris |
学名(一般名) | Matteuccia struthiopteris[Kogomi、こごみ、コゴミ、屈] | Latin Name(General Name) | Matteuccia struthiopteris[Kogomi] |
科名 | オシダ科 | Family | Dryopteridaceae |
原産/分布 | 世界各地に分布 | Origin | It can be found all over the world. |
日本伝来 | 九州以北の森林や草地に自生している。 | Introduction into Japan | In Japan, it grows naturally in forests and fields north to Kyusyu. |
概説 | 食用シダのクサソテツの若芽で、葉先が巻いているものを食用にする。 生育値の条件は日当りが悪く湿気が多い事。 | Summary | It is a yound bud of edible fern. Curled fronds are eaten. It grows in the damp shade. |
旬 | 4-6月 | | From April to June |
食用 | ぬめりがある山菜。 あくがなく調理しやすい。 歯ごたえも良い。 おひたしや酢の物、天ぷら、炒め物など。 ゴマとの相性が良い。 緑黄色野菜でビタミンA・Cが豊富。 | Edible | It is mucilageous. It has no harshness and easy to cook. The texture is crispy. It is boiled and seasoned with soy sauce, or vinegar, deep-fried, stir-fried. It is rich in vitamin A, C. |
健康促進/薬用 | ガン抑制、動脈硬化予防、高血圧予防、便秘改善、皮膚・粘膜の保護、細胞老化防止、感染症予防 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | ガン抑制 動脈硬化予防 高血圧予防 便秘改善 皮膚・粘膜の保護 細胞老化防止 感染症予防 | Summary of Health Care | Inhibition of cancer Prevention of atherosclerosis Prevention of hypertension Constipation improvement Protection of skin and mucous membranes Prevention of cellular senescence Prevention of infectious disease |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |