大分類植物KingdomPlant
種名Medicago sativaSpeciesMedicago sativa
学名(一般名)Medicago sativa L[Lucerne、Alfalfa、あるふぁるふぁ、アルファルファ、むらさきうまごやし、ムラサキウマゴヤシ、紫馬肥やし、あるふぁふぁ、アルファファ]Latin Name(General Name)Medicago sativa L[Lucerne,Alfalfa]
科名マメ科FamilyFabaceae
原産/分布小アジアから中央アジアにかけての原産。
古代エジプトやペルシアを経由して、紀元前5世紀にはヨーロッパに伝わり、19世紀にアメリカに導入された。
OriginIt is native to Asia Minor, Central Asia.
It was introduced to Europe by way of Ancient Egypt or Percia in the fifth century B.C. and to America in 19th century.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[全体、葉、種子]甘い、収斂、冷却性のハーブ。
業務用クロロフィル、カロチン、ビタミンKの原料。
花が咲く前に全体を刈り取り、乾燥させたものを成分浸出液にする。
若い葉は生で食べる。
種子は3から6日間発芽させて生で食べる。
ムラサキウマゴヤシを発芽させたスプラウト。
茎の細さから「糸もやし」とも呼ばれる。栄養価が高く欧米では「食品の父」との異名も。
Summarya herb
[part used:whole, leaves, seeds]a sweet, astringent, cooling herb
It is an ingredient of Chlorophyll for business, carotine, vitamin K.
The whole plant is harvested before the flower blooms, and dried for infusion.
The young leaves are eaten raw.
The seeds are left germinate for 3 to 6 days and are eaten raw
It is called ''Ito moyashi''(thread bean sprout) for the stem is so fine.
It is so nutritious rich that it is called a father of foodstuffs.
1-12月From January to December
食用中国では、アルファルファの種子は、モロコシの種子に似ているということから飯として炊く。
もやしの原料。蛋白質含量が高い。
ビタミンB1、B2や鉄分などのミネラルが豊富。
発芽するときにビタミンCが急増する。
葉は野菜として生または料理して食べる。
種子はモヤシにしてサラダに加えると甘いマメの香りがする。
EdibleIn China, the seeds of alfalfa are cooked as rice for the seeds looks like the seeds of corns.
It is a seed of Mung bean sprout.
The content of protain is high.
It is rich in vitamin B1, vitamin B2, minerals like iron.
The content of vitamin C increases when germinating.
The leaves are eaten raw or cooked as vegetable.
The sprouts smell sweet like beans when added in salads.
健康促進/薬用解毒、止血、食欲促進、コレステロール降下、利尿作用がある。
主として循環器、泌尿器系に働き、ホルモン系に影響する。
回復期、貧血による衰弱、内痔核、更年期障害、月経前緊張症、子宮筋腫、その他ホルモンのアンバランスを示す症状に内服する。
リウマチ性関節炎など、自家免疫疾患をもつ患者に使用してはならない。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
解毒
止血
食欲促進
コレステロール降下
利尿作用

主として循環器、泌尿器系に働き、ホルモン系に影響する。

内服:
回復期
貧血による衰弱
内痔核
更年期障害
月経前緊張症
子宮筋腫
その他ホルモンのアンバランスを示す症状

リウマチ性関節炎など、自家免疫疾患をもつ患者に使用してはならない。
Summary of Health CareAction:
Detoxication
Hemostasis
Orexigenic
Cholesterol-lowering
Diuretic action

Mainly acts on cardiovascular and urinary system, and affects hormonal system

Oral administration:
Convalescence
Debility due to anemia
Internal hemorrhoid
Menopausal disorder
Premenstrual syndrome
Uterine myoma
Other symptoms indicating hormone imbalance

Shall not be used in patients having autoimmune diseases such as rheumatoid arthritis
一般文献大場秀章、サラダ野菜の植物史、新潮選書(2004)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06286野菜類-もやし類アルファルファもやし471196.0-1.6(0.1)(0)0.1(0.3)(0.3)0.61.4-2.0-0.37431413370.50.40.090.1011016(0)0560565(0)1.90Tr0470.070.090.20.50.10(0)560.464.450


アミノ酸成分表 登録データなし