大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Mentha suaveolens X piperita | Species | Mentha suaveolens X piperita |
学名(一般名) | Mentha suaveolens X piperita[ぐれーぷふるーつみんと、グレープフルーツミント] Mentha suaveolens、Mentha insularis、Mentha macrostachya[Applemint、Woolly mint] | Latin Name(General Name) | Mentha suaveolens X piperita Mentha suaveolens,Mentha insularis,Mentha macrostachya[Applemint,Woolly mint] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [葉]芳香性のハーブで、フルーティーなスペアミントの香りがする。 | Summary | a herb [part used:leaves]an aromatic herb with fruity sparemint smell. |
旬 | - | | - |
食用 | 葉はラム料理につきもののミントソース、ゼリー(英)に、またtzatziki(東欧)、tabbouleh(中東)に欠かせない材料である。 またハーブティー、アイス・ドリンクの香味料、飾りに使用する。 香りではまさるが、毛の生えた葉は飾りにはあまりむかない。 葉は砂糖漬けにしても良い。 | Edible | The leaves are an indespensable ingredient for mint sauce served with lamb dishes, for jelly (in England), for tzatziki (in East Europe), fo tabbouleh (in Middle East). The leaves are used for tea, or to flavor and decorate cold drinks. The herb has a better smell but the fuzzy leaves are not good for decoration. The leaves are good to be candied. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |