大分類植物KingdomPlant
種名Mesembryanthemum crystallinumSpeciesMesembryanthemum crystallinum
学名(一般名)Mesembryanthemum crystallinum[Common Ice Plant、Crystalline Iceplant、あいすぷらんと、アイスプラント]Latin Name(General Name)Mesembryanthemum crystallinum[Common Ice Plant,Crystalline Iceplant]
科名ハマミズナ科FamilyAizoaceae
原産/分布南アフリカ
ヨーロッパ
OriginIt is found in South Africa, Europe.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説国内の栽培品種は、バラフ、クリスタルリーフ、ソルトリーフ、シオーナなどがある。
ミオイノシトールを豊富に含む。これは中性脂肪の増加を抑えて内臓脂肪を減らす効果があるとされる。
SummaryThe cultivars planted in Japan are Barafu, Christal Leaf, Salt Leaf, Siona.
Ice plant is rich in myo-inositol. This component has the effect to prevent the increase of neutral lipid and to decrease visceral lipid.
1-12月From January to December
食用サラダなど生で食べる。EdibleIt is eaten raw as salads.
健康促進/薬用中性脂肪の増加を抑える効果、血糖値を下げる効果Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要中性脂肪の増加を抑える効果
血糖値を下げる効果
Summary of Health CareEffect of suppressing the increase of neutral fat
The effect to lower blood glucose level
一般文献白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし