大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Mesembryanthemum crystallinum | Species | Mesembryanthemum crystallinum |
学名(一般名) | Mesembryanthemum crystallinum[Common Ice Plant、Crystalline Iceplant、あいすぷらんと、アイスプラント] | Latin Name(General Name) | Mesembryanthemum crystallinum[Common Ice Plant,Crystalline Iceplant] |
科名 | ハマミズナ科 | Family | Aizoaceae |
原産/分布 | 南アフリカ ヨーロッパ | Origin | It is found in South Africa, Europe. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 国内の栽培品種は、バラフ、クリスタルリーフ、ソルトリーフ、シオーナなどがある。 ミオイノシトールを豊富に含む。これは中性脂肪の増加を抑えて内臓脂肪を減らす効果があるとされる。 | Summary | The cultivars planted in Japan are Barafu, Christal Leaf, Salt Leaf, Siona. Ice plant is rich in myo-inositol. This component has the effect to prevent the increase of neutral lipid and to decrease visceral lipid. |
旬 | 1-12月 | | From January to December |
食用 | サラダなど生で食べる。 | Edible | It is eaten raw as salads. |
健康促進/薬用 | 中性脂肪の増加を抑える効果、血糖値を下げる効果 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 中性脂肪の増加を抑える効果 血糖値を下げる効果 | Summary of Health Care | Effect of suppressing the increase of neutral fat The effect to lower blood glucose level |
一般文献 | 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |