大分類 | 動物(エビ、カニ) | Kingdom | Animal(Crustacean) |
---|---|---|---|
種名 | Metapenaeus ensis | Species | Metapenaeus ensis |
学名(一般名) | Metapenaeus ensis[Greasyback shrimp、よしえび、ヨシエビ] | Latin Name(General Name) | Metapenaeus ensis[Greasyback shrimp] |
科名 | クルマエビ科 | Family | Penaeide |
原産/分布 | 東京湾および富山湾以南の各地に多産し、11月から翌年3月までの漁期に手繰網、打瀬網で漁獲する。 南太平洋からオーストラリア、インドまで分布。 | Origin | It spawns a lot in Tokyo Bay, and somewhere south to Toyama Bay. The fishing season isfrom November to March. It is distributed from South Pacific, Australia, India. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 東南アジア各国でも重要種で養殖されている。 | Edible | It is an important species in South Eastern countries and farmed. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |