大分類植物KingdomPlant
種名Momordica charantiaSpeciesMomordica charantia
学名(一般名)Momordica charantia[Bitter gourd、Balsam pear、にがうり、ニガウリ、苦瓜、れいし、レイシ、ごーや、ゴーヤ、つるれいし、ツルレイシ、蔓茘枝、ごーやー、ゴーヤー]Latin Name(General Name)Momordica charantia[Bitter gourd,Balsam pear]
科名ウリ科FamilyCucurbitaceae
原産/分布東インド、熱帯アジアOriginIt is native to East India, tropical Asia.
日本伝来1600年代末期に日本に入った。江戸時代に中国から伝わった。Introduction into JapanIt was introduced into Japan in the end of 1600s.
It was brought by way of China in Edo period.
概説表皮にたくさんのこぶがある。
未熟な果実を食用とする物で独特な苦味がある。
ハーブの一種
[葉、実]緩下剤、利尿性のハーブ。
葉は成長期に摘み取り、生あるいは乾燥させたものを成分浸出液にする。
実は熟さないうちに集め、生の果肉あるいはジュースを使用する。
この仲間はククルビタシンで知られる苦い成分を含むのが普通である。
食用種では改良によりこの苦みをほとんど取り除いたものもある(キュウリなど)が、その他のものは実を使用する前によくアク抜きをしなくてはならない。
ニガウリは熱帯地方では食料として重要であり、原産国の多くで薬用にも使用されている。
ククルビタシン、モモルデシンを含む。肉や魚に含まれるイノシン酸との組み合わせがよく、かつおぶしや豚肉などと一緒に調理すると、苦味をやわらげうま味を引き出すことができる。沖縄あばしニガウリ(沖縄のニガウリ、苦味が少ない)、白ゴーヤ(苦味の少ない品種と多い品種がある)、なめらかゴーヤ(いぼが小さい、苦味が控えめ)。
SummaryIt has many pointed edges on the surface.
It is eaten green, and it has a distinctive bitterness.
a herb
[part used:leaves, fruits]a laxative, diuretic herb.
The leaves are plucked in growing season, and used raw or dried for infusion.
The fruits are collected while unripe and the raw flesh or the juice are used.
This family normally contains cucurbitacin which is responsible for its bitterness.
Some edible species like cucumbers were bred to reduce the bitterness. Others need removing the harshness before using.
It is an important food source in tropical regions. It is used medicinally in many producing countries.
It contains cucurbitasine, momorudesin.
It goes well with inosinic acid contained in meat or fish. The inosinic acid softens the bitterness and brings out the flavor, if Momordica charantia is cooked with bonito flakes or pork.
species:Okinawa abashi nigauri is produced in Okinawa with less bitterness. White gourd is separated in two types. One is bitter, the other is less bitter. Smooth gourd is moderately bitter with small pointed edges.
6-9月From June to September
食用苦味成分はモモルデシン.(夏バテ防止)
薄切りにして塩揉みにすると苦味が薄くなる。
ビタミンCの含有量が非常に多く、加熱調理をしても消失しないのが特徴。
若い実は塩水に浸けて苦みを抜いてからカレーに入れたり、生で食べる他、茹でたり、フライにする。
緑色が濃く鮮やかで全体の色が均一なもの。
黄色く変色しているものは避ける。
表面のイボが細かく密集していてツヤと張りがあるもの。
小ぶりのものの方が味がよい。
保存:ポリ袋にいれて冷蔵庫の野菜室へ。
半分に切ってワタを取りゆでるか、焼いてラップに包んで冷凍。
EdibleMomordesine is responsible for the bitterness
The bitterness is softened when it is cut thinly and rubbed with salt.
It is very rich in vitamin C, which is destinctively not destroyed by heating.
The young fruit is soaked in salted water to remove the bitterness and used in curry or eaten raw, or boiled, deep-fried.
Choose ones with dark green and coloured uniformely.
Yellow fruits are to be avoided.
Good gourd is firm and glossy on the surface which is densely covered with small pointed edges.
Smaller is better in taste.
It is put in a plastic bag and placed in a refrigerator for storge.
It can be frozen after cut in half and gutted, or baked and wrapped with plastic film.
健康促進/薬用夏バテ防止
糖尿病予防、ガン抑制、便秘改善、動脈硬化予防、免疫力強化、細胞老化防止、美肌効果
組織の炎症抑制、解熱、寄生虫駆除、各器官の解毒作用がある。
子宮を刺激するようである。
大腸炎、赤痢に生ジュースを、腸内寄生虫、黄疸、発熱には葉を内服する。
外用薬として内痔核、皮膚のひび、火傷に実が有効である。
高血圧予防、食欲増進
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
夏バテ防止
糖尿病予防
ガン抑制
便秘改善
動脈硬化予防
免疫力強化
細胞老化防止
美肌効果
組織の炎症抑制
解熱
寄生虫駆除
各器官の解毒作用

子宮を刺激するようである。

内服(生ジュース):
大腸炎
赤痢

内服(葉):
腸内寄生虫
黄疸
発熱

外用薬(実):
内痔核
皮膚のひび
火傷
Summary of Health CareAction:
Prevent summer heat fatigue
Prevention of diabetes
Inhibition of cancer
Constipation improvement
Prevention of atherosclerosis
Enhancement of immunocompetence
Prevention of cellular senescence
Beautiful skin effect
Suppression of tissue inflammation
Decline of fever
Parasiticides
Detoxification for each organ

Seems to stimulate uterus

Oral administration (raw juice):
Colitis
Dysentery

Oral administration (leaf):
Intestinal parsite
Jaundice
Fever

External medicine(Fruit):
Internal hemorrhoid
Cracks in the skin
Burn
一般文献高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964)
白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品ゴーヤスライス((有)九南サービス,宮崎県都城市平江町44-3,http://shop.gnavi.co.jp/Mall2/1034/137601.html)Processed Food-

Momordica_charantia(1).jpg


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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
06205野菜類にがうり果実、生631594.40.71.0(0.1)(0)0.10.30.31.62.6-3.9Tr0.612601414310.40.20.050.101017(0)93160321017(0)0.80.10.10410.050.070.3(0.5)0.06(0)720.370.5760
06206野菜類にがうり果実、油いため1934790.3(0.8)1.2(3.2)(0)3.3(0.4)(0.4)2.32.8-4.6Tr0.612601415330.50.20.050.111Tr180100180423019(0)0.90.10.10450.050.080.3(0.6)0.07(0)790.410.5750


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
06205 野菜類 にがうり 果実、生 94.4 0.7 1.0 34 55 61 12 10 22 39 39 77 38 14 45 26 84 38 75 100 33 34 44 780 22
06206 野菜類 にがうり 果実、油いため 90.3 (0.8) 1.2 (39) (65) (72) (14) (12) (26) (46) (45) (90) (43) (16) (53) (31) (99) (45) (89) (120) (39) (40) (46) (920) -