大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Momordica charantia | Species | Momordica charantia |
学名(一般名) | Momordica charantia[Bitter gourd、Balsam pear、にがうり、ニガウリ、苦瓜、れいし、レイシ、ごーや、ゴーヤ、つるれいし、ツルレイシ、蔓茘枝、ごーやー、ゴーヤー] | Latin Name(General Name) | Momordica charantia[Bitter gourd,Balsam pear] |
科名 | ウリ科 | Family | Cucurbitaceae |
原産/分布 | 東インド、熱帯アジア | Origin | It is native to East India, tropical Asia. |
日本伝来 | 1600年代末期に日本に入った。江戸時代に中国から伝わった。 | Introduction into Japan | It was introduced into Japan in the end of 1600s. It was brought by way of China in Edo period. |
概説 | 表皮にたくさんのこぶがある。 未熟な果実を食用とする物で独特な苦味がある。 ハーブの一種 [葉、実]緩下剤、利尿性のハーブ。 葉は成長期に摘み取り、生あるいは乾燥させたものを成分浸出液にする。 実は熟さないうちに集め、生の果肉あるいはジュースを使用する。 この仲間はククルビタシンで知られる苦い成分を含むのが普通である。 食用種では改良によりこの苦みをほとんど取り除いたものもある(キュウリなど)が、その他のものは実を使用する前によくアク抜きをしなくてはならない。 ニガウリは熱帯地方では食料として重要であり、原産国の多くで薬用にも使用されている。 ククルビタシン、モモルデシンを含む。肉や魚に含まれるイノシン酸との組み合わせがよく、かつおぶしや豚肉などと一緒に調理すると、苦味をやわらげうま味を引き出すことができる。沖縄あばしニガウリ(沖縄のニガウリ、苦味が少ない)、白ゴーヤ(苦味の少ない品種と多い品種がある)、なめらかゴーヤ(いぼが小さい、苦味が控えめ)。 | Summary | It has many pointed edges on the surface. It is eaten green, and it has a distinctive bitterness. a herb [part used:leaves, fruits]a laxative, diuretic herb. The leaves are plucked in growing season, and used raw or dried for infusion. The fruits are collected while unripe and the raw flesh or the juice are used. This family normally contains cucurbitacin which is responsible for its bitterness. Some edible species like cucumbers were bred to reduce the bitterness. Others need removing the harshness before using. It is an important food source in tropical regions. It is used medicinally in many producing countries. It contains cucurbitasine, momorudesin. It goes well with inosinic acid contained in meat or fish. The inosinic acid softens the bitterness and brings out the flavor, if Momordica charantia is cooked with bonito flakes or pork. species:Okinawa abashi nigauri is produced in Okinawa with less bitterness. White gourd is separated in two types. One is bitter, the other is less bitter. Smooth gourd is moderately bitter with small pointed edges. |
旬 | 6-9月 | | From June to September |
食用 | 苦味成分はモモルデシン.(夏バテ防止) 薄切りにして塩揉みにすると苦味が薄くなる。 ビタミンCの含有量が非常に多く、加熱調理をしても消失しないのが特徴。 若い実は塩水に浸けて苦みを抜いてからカレーに入れたり、生で食べる他、茹でたり、フライにする。 緑色が濃く鮮やかで全体の色が均一なもの。 黄色く変色しているものは避ける。 表面のイボが細かく密集していてツヤと張りがあるもの。 小ぶりのものの方が味がよい。 保存:ポリ袋にいれて冷蔵庫の野菜室へ。 半分に切ってワタを取りゆでるか、焼いてラップに包んで冷凍。 | Edible | Momordesine is responsible for the bitterness The bitterness is softened when it is cut thinly and rubbed with salt. It is very rich in vitamin C, which is destinctively not destroyed by heating. The young fruit is soaked in salted water to remove the bitterness and used in curry or eaten raw, or boiled, deep-fried. Choose ones with dark green and coloured uniformely. Yellow fruits are to be avoided. Good gourd is firm and glossy on the surface which is densely covered with small pointed edges. Smaller is better in taste. It is put in a plastic bag and placed in a refrigerator for storge. It can be frozen after cut in half and gutted, or baked and wrapped with plastic film. |
健康促進/薬用 | 夏バテ防止 糖尿病予防、ガン抑制、便秘改善、動脈硬化予防、免疫力強化、細胞老化防止、美肌効果 組織の炎症抑制、解熱、寄生虫駆除、各器官の解毒作用がある。 子宮を刺激するようである。 大腸炎、赤痢に生ジュースを、腸内寄生虫、黄疸、発熱には葉を内服する。 外用薬として内痔核、皮膚のひび、火傷に実が有効である。 高血圧予防、食欲増進 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 作用: 夏バテ防止 糖尿病予防 ガン抑制 便秘改善 動脈硬化予防 免疫力強化 細胞老化防止 美肌効果 組織の炎症抑制 解熱 寄生虫駆除 各器官の解毒作用
子宮を刺激するようである。
内服(生ジュース): 大腸炎 赤痢
内服(葉): 腸内寄生虫 黄疸 発熱
外用薬(実): 内痔核 皮膚のひび 火傷 | Summary of Health Care | Action: Prevent summer heat fatigue Prevention of diabetes Inhibition of cancer Constipation improvement Prevention of atherosclerosis Enhancement of immunocompetence Prevention of cellular senescence Beautiful skin effect Suppression of tissue inflammation Decline of fever Parasiticides Detoxification for each organ
Seems to stimulate uterus
Oral administration (raw juice): Colitis Dysentery
Oral administration (leaf): Intestinal parsite Jaundice Fever
External medicine(Fruit): Internal hemorrhoid Cracks in the skin Burn |
一般文献 | 高嶋四郎ら,原色日本野菜図鑑、保育者(1964) 白鳥早奈英ら監修、もっとからだにおいしい野菜の便利帳、高橋書店(2009) オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) 五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) 猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012) 三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009) | Literature | - |
加工品 | ゴーヤスライス((有)九南サービス,宮崎県都城市平江町44-3,http://shop.gnavi.co.jp/Mall2/1034/137601.html) | Processed Food | - |