大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Monarda fistulosa | Species | Monarda fistulosa |
学名(一般名) | Monarda fistulosa[Wild bergamot、Horsemint、やぐるまはっか、ヤグルマハッカ、矢車薄荷、わいるどべるがもっと、ワイルドベルガモット] | Latin Name(General Name) | Monarda fistulosa[Wild bergamot,Horsemint] |
科名 | シソ科 | Family | Lamiaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体、葉]芳香、刺激性のハーブ。 | Summary | a herb [part used:whole, leaves]an aromatic, stimulative herb |
旬 | - | | - |
食用 | 葉は肉と豆料理の香味料に使用される。 若い葉と芽の浸出液は茶にする。 | Edible | The leaves are used to flavor meat and bean dishes. The young leaves and buds are infused for tea. |
健康促進/薬用 | 消化管機能向上、発汗促進作用がある。 | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | 消化管機能向上 発汗促進作用 | Summary of Health Care | Improvement of gastrointestinal function Perspiration promotion action |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |