大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Monocentris japonica | Species | Monocentris japonica |
学名(一般名) | Monocentris japonica[pinecornfish、pineapplefish、knight fish、まつかさうお、マツカサウオ、松毬魚] | Latin Name(General Name) | Monocentris japonica[pinecornfish,pineapplefish,knight fish] |
科名 | マツカサウオ科 | Family | Monocentride |
原産/分布 | 北海道南部以南、西太平洋からオーストラリア南部にかけて分布する。 | Origin | It is distributed in West Pacific south to Hokkaido, to South Australia. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 東シナ海ではまとまった量が漁獲され、すり身で加工され練り製品の原料となる。 長崎ではてんぷら「さつま揚げ」、焼き魚、干物、二杯酢などにされる。 | Edible | It is caught in large amounts in East China Sea. It is an ingredient of fish paste. In Nagasaki, it is fried (Satsuma age), grilled, dried, seasoned with vinegar with salt. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |