大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Monocentris japonicaSpeciesMonocentris japonica
学名(一般名)Monocentris japonica[pinecornfish、pineapplefish、knight fish、まつかさうお、マツカサウオ、松毬魚]Latin Name(General Name)Monocentris japonica[pinecornfish,pineapplefish,knight fish]
科名マツカサウオ科FamilyMonocentride
原産/分布北海道南部以南、西太平洋からオーストラリア南部にかけて分布する。OriginIt is distributed in West Pacific south to Hokkaido, to South Australia.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説-Summary-
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食用東シナ海ではまとまった量が漁獲され、すり身で加工され練り製品の原料となる。
長崎ではてんぷら「さつま揚げ」、焼き魚、干物、二杯酢などにされる。
EdibleIt is caught in large amounts in East China Sea. It is an ingredient of fish paste.
In Nagasaki, it is fried (Satsuma age), grilled, dried, seasoned with vinegar with salt.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし