大分類植物KingdomPlant
種名Morinda citrifoliaSpeciesMorinda citrifolia
学名(一般名)Morinda citrifolia[Indian mulberry、Awl tree、Cheese fruit、やえやまあおき、ヤエヤマアオキ、八重山青木、はげき、巴戟]Latin Name(General Name)Morinda citrifolia[Indian mulberry,Awl tree,Cheese fruit]
科名アカネ科Familyrubiaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[根、葉、実]収斂、催吐性のハーブ。
根は必要に応じて掘り上げ、煎じ薬にする。
葉は成長期に摘み取り、ジュース、煎じ薬、ペーストにする。
実は熟したもの未熟なものどちらも薬用使用には焦がしてから塩と混ぜることが多い。
Summarya herb
[part used:roots, leaves, fruits]an astringent, emetic herb
The roots are digged up when necessary and infused for medicinal use.
The leaves are pick up in growing season, and made into juice, infusion, paste.
The fruits, both ripe and unripe are roasted and mixed with salt for medicinal uses.
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食用実はカレーに入れて食べる。EdibleThe fruit is eaten with curry.
健康促進/薬用消炎作用がある。
赤痢、出血に実を、便秘に根を、肺結核に葉をそれぞれ内服する。
外用薬として痛風に葉のジュース、慢性潰瘍、ヘビの咬傷に葉、歯周病に実が有効である。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
消炎作用

内服(実):
赤痢
出血

内服(根):
便秘

内服(葉):
肺結核

外用薬(葉のジュース):
痛風

外用薬(葉):
慢性潰瘍
ヘビの咬傷

外用薬(実):
歯周病
Summary of Health CareAction:
Antiphlogistic action

Oral administration (fruit):
Dysentery
Bleeding

Oral administration (root):
Constipation

Oral administration (leaf):
Tuberculosis

External medicine(Juice of Leaf):
Gout

External medicine(Leaf):
Chronic ulcer
Bite wound by snakes

External medicine(Fruit):
Periodontal disease
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし