大分類植物KingdomPlant
種名Moringa oleiferaSpeciesMoringa oleifera
学名(一般名)Moringa oleifera[Horseradish tree、Ben、わさびのき、ワサビノキ]Latin Name(General Name)Moringa oleifera[Horseradish tree,Ben]
科名ワサビノキ科FamilyMoringaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉、樹皮、根、花、実、種子、オイル、ゴム]栄養のある、利尿、緩下剤、去痰性のハーブ。
オイルは潤滑油、画材、軟膏に使用する。
木材はレイヨン、セロファン製造に、樹皮は皮革なめしに利用される。
成長した葉は家畜の餌、堆肥になる。
葉、花、未熟な実は採れるときに集め生で使用する。
種子は熟したら莢から出し、言って食べるか、オイルを絞る。
これは長持ちする。
樹皮、根、根皮は必要に応じて集め、ジュースにするか、生または乾燥させて煎じ薬にする。
Summarya herb
[part used:leaves, bark, roots, flowers, fruits, seeds, oil, resin]a nutritious, diuretic, laxative, expectorant herb
The oil is used for luburicants, painting materials, ointments.
The wooden parts are used to produce rayon, cellophane. The barks are for tanning.
The grown leaves are used for feed domestic animals or for producing composts.
The leaves, flowers, unripe fruits are collected when available and used raw.
The seeds are taken out of pods when ripe, and eaten roasted or squeezed for oil.The shelf time is long.
The barks, roots, bark roots are collected when necessary are used raw or dried for decoction or juice.
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食用葉、花、若い莢は野菜として食べる。
葉は貝、甲殻類の毒素を中和するために料理に加える。
根は満足できるホーディッシュの代用になる。
種子はナッツのように炒って食べる。
オイルはサラダ・ドレッシングに使用する。
EdibleThe leaves, flowers, young pods are eaten as vegetable.
The leaves are added to dishes to naturalize toxin in shells, crustacean.
The roots can be a satisfactory substitute for horse radish.
The seeds are eaten roasted like nuts.
The oil is used in salad dressing.
健康促進/薬用乳分泌促進、細菌感染抑制、局部的に使用すれば、発赤作用がある。
強い抗細菌成分を含む。
ベンオイルは味、香り、色がなく非常に酸化されにくい性質である。
ゴムはトラガカンスに似た成分を持つ。
乳分泌不足に若葉を、肺結核、敗血症に樹皮を、ゴム、喘息、痛風、リウマチ、脾臓、肝臓肥大、腎臓膀胱結石、炎症性疾患に根のジュースをそれぞれ内服する。
外用薬として、腫物、潰瘍、リンパ腺炎、化膿した傷、皮膚疾患、歯肉炎、ヘビの咬傷、痛風に樹皮、ゴム、根が有効である。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
乳分泌促進
細菌感染抑制
局部的に使用すれば、発赤作用がある。

強い抗細菌成分を含む。

ベンオイルは味、香り、色がなく非常に酸化されにくい性質である。
ゴムはトラガカンスに似た成分を持つ。

内服(若葉):
乳分泌不足

内服(樹皮):
肺結核
敗血症

内服(根のジュース):
ゴム
喘息
痛風
リウマチ
脾臓
肝臓肥大
腎臓膀胱結石
炎症性疾患

外用薬(樹皮、ゴム、根):
腫物
潰瘍
リンパ腺炎
化膿した傷
皮膚疾患
歯肉炎
ヘビの咬傷
痛風
Summary of Health CareAction:
Promotion of the milk secretion
Suppression of bacterial infection
Has an action of causing redness when used topically

Contains strong anti-bacterial components


Gum has a component similar to Toragakansu

Oral administration (young leaves):
Insufficient milk secretion

Oral administration (bark):
Tuberculosis
Septicemia

Oral administration (juice of root):
Gum
Asthma
Gout
Rheumatism
Spleen
Hepatic hypertrophy
Kidney bladder stones
Inflammatory disease

External medicine(Bark, Gum, Root):
Tumor
Ulcer
Lymphadenitis
Purulent wounds
Skin diseases
Gingivitis
Bite wound by snakes
Gout
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし