大分類動物(魚類)KingdomAnimal(Fish)
種名Muraenesox bagioSpeciesMuraenesox bagio
学名(一般名)Muraenesox bagio[brown pike eel、すずはも、スズハモ、錫鱧]Latin Name(General Name)Muraenesox bagio[brown pike eel]
科名ハモ科FamilyMuraenesocidae
原産/分布インド洋、太平洋に分布。OriginIt is distributed in Indian and Pacific Oceans.
日本伝来-Introduction into Japan-
概説全長約2m。
釧路沖以南に生息する。
ハモ同様に高級食材として利用される。
SummaryIt grows to 2m in length.
It is found in Japan off Kushiro and southward.
It is used as a luxury food like a conger eel.
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食用関西ではハモ同様に珍重される。ハモより大味で、蒲焼、てんぷら、酢の物などのほか、練り製品の原料にもされるEdibleIt is prized in Kansai, just like Conger pike. It is less tasty than conger pike and is grilled kabayaki, fried with batter, seasoned with vinegar, made into fish paste.
健康促進/薬用-Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要-Summary of Health Care-
一般文献多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000)
502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし