大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Muraenesox bagio | Species | Muraenesox bagio |
学名(一般名) | Muraenesox bagio[brown pike eel、すずはも、スズハモ、錫鱧] | Latin Name(General Name) | Muraenesox bagio[brown pike eel] |
科名 | ハモ科 | Family | Muraenesocidae |
原産/分布 | インド洋、太平洋に分布。 | Origin | It is distributed in Indian and Pacific Oceans. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約2m。 釧路沖以南に生息する。 ハモ同様に高級食材として利用される。 | Summary | It grows to 2m in length. It is found in Japan off Kushiro and southward. It is used as a luxury food like a conger eel. |
旬 | - | - | |
食用 | 関西ではハモ同様に珍重される。ハモより大味で、蒲焼、てんぷら、酢の物などのほか、練り製品の原料にもされる | Edible | It is prized in Kansai, just like Conger pike. It is less tasty than conger pike and is grilled kabayaki, fried with batter, seasoned with vinegar, made into fish paste. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |