大分類植物KingdomPlant
種名Murraya koenigiiSpeciesMurraya koenigii
学名(一般名)Murraya koenigii[Curry leaf、おおばげっきつ、オオバゲッキツ、なんようざんしょう、ナンヨウザンショウ]Latin Name(General Name)Murraya koenigii[Curry leaf]
科名ミカン科FamilyRutaceae
原産/分布-Origin-
日本伝来-Introduction into Japan-
概説ハーブの一種
[葉、樹皮、根、種子、オイル]加温、強い芳香性のハーブ。
葉は随時摘み取り、生をジュース、成分浸出液、湿布薬にする。
樹皮と根は必要に応じて集め、生または乾燥させたものを煎じ薬にする。
オイルは熟した種子から絞る。
Summarya herb
[part used:leaves, bark, root, seed, oil]a warming herb with strong aroma.
The leaves are plucked when necessary. Raw leaves are used for juice, decoction, poultice.
The bark and root are collected when necessary, they are used raw or dried for decoction. The oil is squeezed from the ripe seeds.
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食用地域的にカレーに加える。EdibleIt is used for curry.
健康促進/薬用食欲と消化機能促進作用がある。
消化管機能不全に葉と樹皮を、便秘、疝痛、下痢に葉を内服する。
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
食欲と消化機能促進作用

内服(葉と樹皮):
消化管機能不全

内服(葉):
便秘
疝痛
下痢
Summary of Health CareAction:
Promoting activity of appetite and digestive function

Oral administration (root and bark):
Gastrointestinal dysfunction

Oral administration (leaf):
Constipation
Colic
Diarrhea
一般文献デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)Literature-
加工品-Processed Food-




文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし


アミノ酸成分表 登録データなし