大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Myoxocephalus polyacanthocephalus | Species | Myoxocephalus polyacanthocephalus |
学名(一般名) | Myoxocephalus polyacanthocephalus[great sculpin、kalog、sculpin、とげかじか、トゲカジカ、棘鰍] | Latin Name(General Name) | Myoxocephalus polyacanthocephalus[great sculpin,kalog,sculpin] |
科名 | カジカ科 | Family | Cottidae |
原産/分布 | 東北地方、北海道、日本海北部、ベーリング海、アラスカ湾に分布する。 東北以北に分布。 | Origin | It is distributed in Tohoku, Hokkaido, Northern Japan Sea, Baring Sea, Alaska Bay. It is distributed in the area north to Tohoku. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約50cm。 海産性カジカ。 | Summary | The full body length is about 50cm. It is a marine species. |
旬 | - | - | |
食用 | トゲカジカでつくったカジカ汁はあまりのうまさに、鍋が空になっても箸をつつくので、ナベコワシという。 海産のカジカの中で最も美味。身と肝を和える「とも和え」も美味。 | Edible | The soup of this fish is so tasty that it got the name ''Nabe kowashi'', which means men cannot stop picking at the pot for the fish even after the pot got empty. It is the most tasty among marine cottidae family. The flesh mixed with the lever, ''Tomoae'' is delicious. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |