大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Myrica gale | Species | Myrica gale |
学名(一般名) | Myrica gale[Sweet gale、Bog myrtle、せいようやちやなぎ、セイヨウヤチヤナギ、よーろっぱやちやなぎ、ヨーロッパヤチヤナギ] | Latin Name(General Name) | Myrica gale[Sweet gale,Bog myrtle] |
科名 | ヤマモモ科 | Family | Myricaceae |
原産/分布 | - | Origin | - |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | ハーブの一種 [全体、葉、実]苦い収斂、殺菌性のハーブで、樹脂質、ゲッケイジュに似た香りがする。 実はロウソク用ワックスの原料。 | Summary | a herb [part used:whole, leaves, fruits]a bitter, astringent, bactericidal herb with resinous, laurel-like smell. The wax for candles is obtained from the fruits. |
旬 | - | | - |
食用 | 植物全体をホップの代替物としてエイル(ビール)の風味付けに使用する。 葉は茶になる他、スープ、シチューに加える。 | Edible | The whole plant is used to flavor ale beer in place of hop. The leaves can be tea leaves, or added in to soups, stews. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |