大分類 | 植物 | Kingdom | Plant |
種名 | Myrica rubra | Species | Myrica rubra |
学名(一般名) | Myrica rubra、Morella rubra[Chinese bayberry、やまもも、ヤマモモ、山桃] | Latin Name(General Name) | Myrica rubra,Morella rubra[Chinese bayberry] |
科名 | ヤマモモ科 | Family | Myricaceae |
原産/分布 | 台湾、中国南部 | Origin | It is found in Taiwan, South China. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 果実は直径約2cmの球形。 表面に汁を含んだ小さな突起が多数ある。 熟すと赤紫色になる。 | Summary | The fruit is spherical, about 2cm in diametr. There are a lot of small juicy bumps on the surface. The fruit turns reddish purple when ripe. |
旬 | 6-7月 | | From June to July |
食用 | 生食、ジャム、ゼリー果実酒、シロップ漬等。 果肉は多汁で甘酸っぱくやわらかい。 | Edible | It is eaten raw, jam, jelly, fruit liquor, syruped. The flesh is juicy, soft, sour sweet. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |