大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Naso lituratus | Species | Naso lituratus |
学名(一般名) | Naso lituratus[smooth-head unicornfish、みやこてんぐはぎ、ミヤコテングハギ、宮古天狗剥] | Latin Name(General Name) | Naso lituratus[smooth-head unicornfish] |
科名 | ニザダイ科 | Family | Acanthuridae |
原産/分布 | インド・西太平洋に分布。 日本では駿河湾以南で見られる。 水深10m前後のサンゴ礁の斜面などを数尾で群れをつくって泳ぐ。 | Origin | It is distributed in Indo-West Pacific. In Japan, it is found in the sea south to Suruga bay. It is found swimming in a small school on the slopes of coral reefs at the depths of 10m. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 沖縄では、刺身、洗い、フライ、焼き物、干物で食す。 | Edible | It is eaten in Okinawa, raw as sahimi, rinsed sashimi, grilled, dried. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 4 海藻類・魚類・その他、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |