大分類植物KingdomPlant
種名Nelumbo nuciferaSpeciesNelumbo nucifera
学名(一般名)Nelumbo nucifera、Nelumbium speciosum[Lotus、はす、ハス、蓮、East-indian lotus root、れんこん、レンコン、蓮根、Sacred lotus、Padma、かよう、カヨウ、荷葉、蓮梗、れんぼう、レンボウ、蓮房、ぐうせつ、グウセツ、藕節、れんししん、レンシシン、蓮子心、れんし、レンシ、蓮子、れんしゅ、レンシュ、蓮鬚]Latin Name(General Name)Nelumbo nucifera,Nelumbium speciosum[Lotus,East-indian lotus roo,Sacred lotus,Padma]
科名スイレン科FamilyNymphaeaceae
原産/分布中国説とインド説がある。
エジプト説もある
中国、エジプト
OriginThree theories about the origin, China, India, Egypt.
日本伝来奈良時代に中国から入った。
鎌倉時代に伝わったという説もある。
Introduction into JapanIt was brought in Japan from China in Nara period.
It is also said that it was in Kamakura period.
概説[品種]加賀れんこん、岩国れんこん
当初日本では観賞用であったが16世紀以降食用とされるようになった。
はすの地下茎(れんこん)を食用とする。
穴があいているため見通しがきくという縁起をかついで正月のおせち料理にも利用される。
[実]市販品の大半が種子を乾燥させたもの。
完熟した種子はかたい種皮をもち、1000年以上も発芽能力を失わない。
ハーブの一種
[葉、葉の茎、花托つきの花の茎、根茎、花のおしべ、種の幼芽と幼根、種子]収斂、冷却性のハーブ。
レンコン(ハスの肥大した地下茎、縁起物としておせち料理、節句にもよく使われる)、赤レンコン(皮から中まで赤い、粘りが強く、きめ細かい、中国産もある)、加賀レンコン(石川県で約300年前に、加賀藩主が苗を持ち帰り栽培した品種、でんぷん質が多くモチモチした食感)。
蓮の花の地下茎がれんこんで「蓮根」と書きます。
Summary[cultivars]Kaga, Iwakuni
It was used for ornamental purposes at first in Japan. After the 16th century, it was for edible uses.
The rhizomes are eaten.
It is regarded as a good luck item for it has holes which are associated with the power to see the end, and for that reason it is used as an ingredient for New Year's dishes.
[part used:fruits]Most sold in market are dried seeds.
Fully ripen seeds have hard seed skins and keep the germinating power for more than 1000 years.
a herb
[part used:leaves, leaf stems, flower stems with torus, rhizomes, stamen, cotyledon, radicle, seeds]an atringent, cooling herb
Renkon (lotus rhizomes) is an enlarged rhizome, a good luck item used for New Year's dishes, to celebrate seasonal ceremonies. Red renkon is red both outside and inside, starchy, has fine texture, also produced in China. Kaga renkon is starchy and has chewy texture.
10-3月From October to March
食用[根]地下茎(レンコン)を食用にするレンコンにはビタミンB1、C、Eが含まれる。
カリウム、カルシウムが比較的高いので、体内の余剰塩(Na)排出に効果がある。タンニン。
[葉]日干しお茶にする。
穴が小さめで太く丸いものがよい。
穴が黒ずんだものは避ける。
きんぴら、酢の物、煮物、揚げ物、からしれんこんなど。
[実]乾燥した種子をやわらかくもどして中国料理やお菓子のあん、シロップ漬けに使う。
[実]主成分は糖質でカリウムやマンガンなどミネラルも多い。
皮に張りがあって傷がないものがよい。
切り口は変色しやすいので切ったら酢水に漬ける。
ゆでるときは水に酢を入れるときれいな白色が保てる。
保存:ラップで包み冷蔵。固ゆでして冷凍保存も可。
Edible[part used:roots]The rhizomes are eaten, contain vitamin B1, vitamin C, vitamin E.
It contains a lot of potassium and calcium which help to discharge excessive sodium in the body.[part used:leaves]The leaves are dired under he sun and made into tea leaves.
The good rhizomes are thick and round with smaller holes. The ones whith darkened holes are avoided.
The rhizomes are cooked in sugar and soy sauce(kimpira), seasoned with vinegar, boiled, fried, boiled and stuffed with Japanese mustard.
[part used:seeds]The dried seeds are soaked in water then used to make sweet paste or as ingredient for Chinese dishes.
The main component of the seeds are carbohydrates and rich in potassium, mangan, minerals.
Choose the rhizomes with firm texture, no injuries on the surface.
The cut end gets easily discolored, better to get soaked in vinegar water to avoid the discoloration.
If boiled in the water a little vinegar added, the rhizomes can maintain the white color.
It is wrapped in a platic film and placed in a refrigerator for storage. It can be stored frozen if boiled hard.
健康促進/薬用体内の余剰塩(Na)の排出効果、貧血予防。抗酸化作用、消炎、収斂(組織や血管を縮める作用)。ガンのプロモーション抑制効果があるとされる。
ガン抑制、便秘改善、高血圧予防、動脈硬化予防、美肌効果、免疫力強化、胃潰瘍予防、抗菌・殺菌作用
止血、血圧降下、解熱作用があり、心臓の活力を鎮め、脾臓、腎臓活力の強壮効果がある。
出血、鼻血、月経過多に根茎を、高血圧、不眠、落ち着きの無さに幼芽と幼根を、下痢、食欲不振、不眠、動悸に種子、頻尿、早漏に雄しべを、胃潰瘍の出血、月経過多、産後の出血に花の茎をそれぞれ内服する。
ヒンズー教アーユルヴェーダでは主に出血性疾患の冷却治療、心臓と生殖器官の強壮剤に根茎と種子が使用される。
レンコンのアクの成分でもあるタンニンには、消炎や止血作用があり、鼻血が出やすい人は定期的にレンコンを摂るようにするとよいでしょう。
胃腸のはたらき強化、口内炎予防、疲労回復
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要作用:
体内の余剰塩(Na)の排出効果
貧血予防
抗酸化作用
消炎
収斂(組織や血管を縮める作用)
ガン抑制
便秘改善
高血圧予防
動脈硬化予防
美肌効果
免疫力強化
胃潰瘍予防
抗菌・殺菌作用
止血、血圧降下
解熱作用
心臓の活力を鎮め、脾臓、腎臓活力の強壮効果がある。

内服(根茎):
出血
鼻血
月経過多

内服(幼芽と幼根):
高血圧
不眠
落ち着きの無さ

内服(種子):
下痢
食欲不振
不眠
動悸

内服(雄しべ):
頻尿
早漏

内服(花の茎):
胃潰瘍の出血
月経過多
産後の出血

ヒンズー教アーユルヴェーダ:
主に出血性疾患の冷却治療、心臓と生殖器官の強壮剤に根茎と種子が使用される。
Summary of Health CareAction:
Excretion action of excess salt (NA) in the body
Prevention of anemia
Antioxidant action
Antiphlogistic
Adstriction (the action shrinking tissue and blood vessels)
Inhibition of cancer
Constipation improvement
Prevention of hypertension
Prevention of atherosclerosis
Beautiful skin effect
Enhancement of immunocompetence
Prevention of Gastric ulcer
Antibacterial, bactericidal action
Hemostasis, decrease in blood pressure
Antipyretic effect
Quells the vitality of Cardiac, and has tonic effect of spleen and kidney vitality

Oral administration (rhizome):
Bleeding
Epistaxis
Menorrhagia

Oral administration (plumule and radicle):
Hypertension
Insomnia
Lack of restlessness

Oral administration (seed):
Diarrhea
Anorexia
Insomnia
Palpitation

Oral administration (stamen):
Pollakiuria
Premature ejaculation

Oral administration (stem of floral):
Bleeding gastric ulcer
Menorrhagia
Hemorrhage of postpartum

Hinduism Ayurveda:
Rhizomes and seeds are used mainly for cooling treatment of bleeding disorders and for tonic of the heart and reproductive organs
一般文献廣野卓、食の万葉集、中公新書、1452(1998)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
猪俣慶子監修、かしこく選ぶ・おいしく食べる 野菜まるごと事典、成美堂出版(2012)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品からだ巡り茶(日本コカ・コーラ株式会社,東京都渋谷区渋谷4-6-3,http://www.cocacola.co.jp/products/lineup/karadameguricha_t.html)
蓮茶(ベトナム産,(有)アジョイン,神戸市中央区東川崎町7-12-2,http://www.adioin.co.jp/index.html)
菜々菓(さつま芋、牛蒡、人参、蓮根、柚子,鈴懸,福岡市博多区上川川端町12-20ふくぎん博多ビル1階,http://www.suzukake.co.jp/)
Processed Food-

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文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
05023種実類はす未熟、生3448177.5(5.8)5.90.4(0)0.5(13.2)(12.0)12.52.6-14.9-1.2241053571900.60.80.221.33----(0)0505Tr(0)0.601.2010.180.091.4(2.8)0.16(0)2300.85-270
05024種実類はす成熟、乾138332711.2(18.0)18.31.6(0)2.352.147.454.910.3-64.3-3.9613001102006902.92.81.128.25108Tr14(0)06Tr61(0)1.002.9000.440.114.2(8.6)0.60(0)2002.5827.01Tr
05043種実類はす成熟、ゆで50111866.1(7.2)7.3(0.5)(0)0.8(19.9)(18.1)20.35.0-25.0-0.9124042671901.10.20.302.92----(0)(0)3Tr30(0)0.401.3000.080.020.7(2.4)0.12(0)360.32-00
06317野菜類れんこん根茎、生2806681.51.31.9Tr00.114.213.014.12.0-15.5-1.0244402016740.50.30.090.789101(0)0303Tr(0)0.6Tr0000.100.010.40.70.090140.892.9480.1
06318野菜類れんこん根茎、ゆで2786681.9(0.9)1.3Tr(0)0.1(13.9)(12.7)14.32.3-16.1-0.6152402013780.40.30.050.80----(0)0303Tr(0)0.6Tr0000.0600.2(0.4)0.07080.49-180
06371野菜類れんこん甘酢れんこん2876880.80.50.6-(0)0.215.113.814.22.3-16.50.51.55501461260.1Tr0.07Tr*011(0)(0)3(0)30(0)0.800000000.200100.171.4


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
05023 種実類 はす 未熟、生 77.5 (5.8) 5.9 (290) (470) (380) (100) (77) (180) (290) (140) (440) (290) (84) (380) (160) (480) (340) (720) (1400) (320) (490) (360) (6700) -
05024 種実類 はす 成熟、乾 11.2 (18.0) 18.3 (910) (1400) (1200) (320) (240) (560) (910) (450) (1400) (890) (260) (1200) (510) (1500) (1100) (2200) (4200) (980) (1500) (1100) (21000) -
05043 種実類 はす 成熟、ゆで 66.1 (7.2) 7.3 (360) (570) (470) (130) (95) (220) (360) (180) (540) (350) (100) (470) (200) (600) (420) (890) (1700) (390) (610) (440) (8300) -
06317 野菜類 れんこん 根茎、生 81.5 1.3 1.9 33 51 50 18 24 42 48 34 82 50 17 45 32 120 34 690 160 33 37 64 1500 94
06318 野菜類 れんこん 根茎、ゆで 81.9 (0.9) 1.3 (22) (34) (34) (12) (16) (28) (33) (22) (55) (32) (11) (30) (21) (80) (23) (470) (110) (22) (25) (38) (1000) -
06371 野菜類 れんこん 甘酢れんこん 80.8 0.5 0.6 23 42 39 12 19 31 39 24 63 31 13 31 21 26 28 53 96 26 32 44 600 9.0