大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Nemipterus japonicus | Species | Nemipterus japonicus |
学名(一般名) | Nemipterus japonicus[Japanese threadfin bream、にほんいとより、ニホンイトヨリ、日本糸撚] | Latin Name(General Name) | Nemipterus japonicus[Japanese threadfin bream] |
科名 | イトヨリダイ科 | Family | Nemipteridae |
原産/分布 | 東シナ海からインド洋に分布。 | Origin | It is distributed from East China sea to Indian Ocean. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 「ニホン」という名がついているが日本にはいない。 | Summary | It gets the name regarding Japan, but it is not found in Japan. |
旬 | - | | - |
食用 | 美味。煮付けなど。中国料理にも使われる。 | Edible | It is tasty boiled in soy sauce. It is also used for Chinese cuisines. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |