大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
種名 | Nemipterus zysron | Species | Nemipterus zysron |
学名(一般名) | Nemipterus zysron[slender threadfin bream、yellow-cheeked threadfin bream、ひめいとより、ヒメイトヨリ、姫糸撚] | Latin Name(General Name) | Nemipterus zysron[slender threadfin bream,yellow-cheeked threadfin bream] |
科名 | イトヨリダイ科 | Family | Nemipteridae |
原産/分布 | 琉球列島から北西部オーストラリア、インド洋、マダガスカルと非常に広範囲に分布。 | Origin | The distributed areas stretch from Ryukyu islands to North West Australia, Indian Ocean, Madagaskar. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | | - |
食用 | くせのない白身で、椀種や蒸し物、煮付けのような和風料理からブイヤベース、グラタンなどの西洋料理にも向く。 | Edible | The flesh is white and simple, eaten boiled in soup, steamed, boiled in soy sauce, bouillabase, gratin. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |