大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Niphon spinosus | Species | Niphon spinosus |
学名(一般名) | Niphon spinosus[sawedged perch、あら、アラ] | Latin Name(General Name) | Niphon spinosus[sawedged perch] |
科名 | スズキ科 | Family | Lateolabracidae |
原産/分布 | 本州中部以南からフィリピンにかけて、やや深い沿岸岩場域に生息する。 | Origin | It is found in the sea south to Central Honsyu, to the Philippines. It lives in rockey reefs in deep coastal water. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約1m。 漁獲量は少ない。 | Summary | The body length is about 1m. The catch volume is small. |
旬 | 冬 | Winter | |
食用 | 九州近海で100t前後と漁獲高が少ないことと、少し脂ののった白身は淡泊で美味であるため、高級食材とされる。 刺身は、身がしまっているため薄造りが好まれ、2-3日ねかせるとうまみが増す。 頭やかま、内臓などは塩焼きや酒蒸し、また湯引きにして三杯酢などでも食される。 | Edible | It is traded as high grade fish for the white, a little fatty flesh with simple taste and the small catch volume of 100t near Kyusyu. It is finely sliced for sashimi because of the firm texture. It increases the flavor if left alone for a few days. The head, gill area, guts are grilled with salt, sake steamed, or parboiled and eaten with vinegar sauce. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |