大分類 | 動物(イカ・タコ類) | Kingdom | Animal(Cephalopoda) |
---|---|---|---|
種名 | Octopus dofleini | Species | Octopus dofleini |
学名(一般名) | Octopus dofleini[Pacifc giant octopus、みずだこ、ミズダコ、水蛸] | Latin Name(General Name) | Octopus dofleini[Pacifc giant octopus] |
科名 | マダコ科 | Family | Octopodidae |
原産/分布 | 北海道付近から千島、アレウト列島を経てアラスカまでの亜寒帯全域に分布。 北海道以南から本州中部にかけて分布。 | Origin | It is distributed in subarctic zones from Hokkaido, Chishima, Aleut to Alaska. It is also found in the sea south to Hokkaido to Central Honsyu. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長3mにも達する世界最大のタコ。 | Summary | It is the biggest octopus which grows as long as 3m long. |
旬 | - | - | |
食用 | 50-100m位の海底に沈んでいる木の枝や古タイヤ、土管などに5-6月ごろ約2万5000粒ぐらいの卵を産む。 | Edible | It lays about 25000 eggs from May to June, in branches, waste tires, drainpipes which are sinking in the sea bottoms at the depths from 50 to 100m. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 3 イカ・タコ類ほか、魚類、平凡社(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |