大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Odontesthes bonariensis | Species | Odontesthes bonariensis |
学名(一般名) | Odontesthes bonariensis[Argentine silverside、ぺへれい、ペヘレイ] | Latin Name(General Name) | Odontesthes bonariensis[Argentine silverside] |
科名 | トウゴロウイワシ科 | Family | Atherindae |
原産/分布 | 原産地はアルゼンチン、ウルグアイ、パラグアイ、ブラジル南部、ペルーを中心とした南米大陸の淡水・汽水域。 | Origin | It is found in the fresh and brackish waters of South American Continent of Argentine, Urguay, Paraguy, South Brazil, Peru. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 近年では、養殖業者が増加し、価格も下がって安定している。 また、霞ヶ浦では、野生化したぺペレがワカサギ漁の網に掛かり、在来種の保護の観点から問題ともなっている。 | Summary | The fish farmers inceased recently. Consequently the market price went down and is stabilized. In Kasumigaura, the naturalized Odontesthes bonariensis are caught in the nets for smelts. It is a matter of concern from the viewpoint of protecting the native species. |
旬 | - | - | |
食用 | ペルーでは生の切り身をトウガラシ、レモン汁、ムラサキタマネギなどで和えたセビーチェ料理に使われる庶民的な食用魚。 ぺぺレPez del Reyはスペイン語で「魚の王=美味な魚」を意味する。 肉質は半透明の白身で美味。 刺身、すし種、酢の物、てんぷら、唐揚げ、フライ、ムニエルなど、料理法は和風、洋風を問わない。 とくにフグ刺し風にした薄造りは人気がある。 | Edible | It is a very common edible fish used for ceviche cuisines. It is cured raw in citrus juices, spiced with peppers and onions. Pez del Rey means the king of fish in Spanish. The flesh is translucent, white and tasty. It is eaten raw as sashimi, sushi, seasoned with vinegar, tempura, deep-fried, meuniere. The sashimi thinly sliced is very popular. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |