大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
---|---|---|---|
種名 | Oncorhynchus masou subsp. | Species | Oncorhynchus masou subsp. |
学名(一般名) | Oncorhynchus masou subsp.[Biwa trout、Lake Biwa trout、びわます、ビワマス、琵琶鱒] | Latin Name(General Name) | Oncorhynchus masou subsp.[Biwa trout,Lake Biwa trout] |
科名 | サケ科 | Family | Salmonidae |
原産/分布 | 琵琶湖とその流入河のみに自然分布していた。 | Origin | It was distributed naturally only in Biwako and the rivers which flow into Biwako. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | 全長約40cm。 本来は琵琶湖にのみ生息していたが、現在では他の湖にも移入されている。 | Summary | The body length is about 40cm. It used to live only in Biwako. Now it was transplanted into other lakes. |
旬 | 3-4月 | From March to April | |
食用 | 日本固有の亜種。 美味な魚。 刺身、塩焼き、マリネ、フライなど。 「延喜式」にも載るアメノウオは、この魚が雨後の増水時に、産卵のため琵琶湖の流入河川を遡上するという習性にちなんだ名であるという。 | Edible | An indeginous subspecies to Japan. A fish of good taste. It is eaten raw as sashimi, grilled with salt, marinated, deep-fried. The description of this fish as Amenouo can be found in ''the Engishiki''( a Japanese book about laws and customs, mostly completed in 927). The name, Amenouo (fish of rain)came from its nature to come upstream the river which flows into Biwako, to breed during flooding after rains. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 1 エビ・カニ類、魚類(2000) 502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり |
食品番号 | 分類 | 食品名 | エネルギー | エネルギー | 水分 | たんぱく質 | 脂質 | 炭水化物 | 有機酸 | 灰 分 | 無機質(ミネラル) | ビタミン |
食塩相当量 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
利用可能炭水化物 | 食物繊維総量 | 糖アルコール | 炭水化物 | ナトリウム | カリウム | カルシウム | マグネシウム | リン | 鉄 | 亜鉛 | 銅 | マンガン | ヨウ素 | セレン | クロム | モリブデン | ビタミンA | D | ビタミンE | K | B1 | B2 | ナイアシン | ナイアシン当量 | B6 | B12 | 葉酸 | パントテン酸 | ビオチン | C | |||||||||||||||||||||||||
アミノ酸組成によるたんぱく質 | たんぱく質 | トリアシルグリセロール当量 | コレステロール | 脂質 | 利用可能炭水化物(単糖当量) | 利用可能炭水化物(質量計) | 差引き法による利用可能炭水化物 | レチノール | αカロテン | βカロテン | βクリプトキサンチン | βカロテン当量 | レチナール活性当量 | αトコフェロール | βトコフェロール | γトコフェロール | δトコフェロール | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
kJ | kcal | g | g | g | g | mg | g | g | g | g | g | g | g | g | g | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | μg | mg | mg | mg | mg | μg | mg | mg | mg | mg | mg | μg | μg | mg | μg | mg | g | ||||
10017 | 魚介類-魚類 | あまご | 養殖、生 | 415 | 99 | 76.8 | - | 18.3 | 2.8 | 66 | 3.6 | (0.1) | (0.1) | 0.9 | (0) | - | 0.1 | - | 1.2 | 49 | 380 | 27 | 27 | 250 | 0.4 | 0.8 | 0.04 | 0.01 | - | - | - | - | 7 | 0 | 0 | (0) | (0) | 7 | 9 | 1.5 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.15 | 0.16 | 3.9 | (7.0) | 0.24 | 5.5 | 6 | 0.51 | - | 1 | 0.1 |
10132 | 魚介類-魚類-さけ-ます類 | さくらます | 生 | 611 | 146 | 69.8 | (17.3) | 20.9 | 6.2 | 54 | 7.7 | (0.1) | (0.1) | 5.3 | (0) | - | 0.1 | - | 1.5 | 53 | 390 | 15 | 28 | 260 | 0.4 | 0.5 | 0.06 | 0.01 | - | - | - | - | 63 | 0 | 0 | (0) | (0) | 63 | 10.0 | 2.3 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.11 | 0.14 | 8.8 | (13.0) | 0.52 | 7.6 | 21 | 0.97 | - | 1 | 0.1 |
10133 | 魚介類-魚類-さけ-ます類 | さくらます | 焼き | 871 | 208 | 57.4 | (23.5) | 28.4 | 9.1 | 77 | 12.0 | (0.1) | (0.1) | 7.9 | (0) | - | 0.1 | - | 2.1 | 71 | 520 | 26 | 38 | 370 | 0.5 | 0.7 | 0.08 | 0.01 | - | - | - | - | 55 | 0 | 0 | (0) | (0) | 55 | 15.0 | 3.3 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.12 | 0.23 | 10.0 | (15.0) | 0.32 | 9.2 | 26 | 1.28 | - | 1 | 0.2 |
10275 | 魚介類-魚類 | やまめ | 養殖、生 | 453 | 108 | 75.6 | - | 18.4 | 3.7 | 65 | 4.3 | (0.3) | (0.3) | 0.9 | (0) | - | 0.3 | - | 1.4 | 50 | 420 | 85 | 28 | 280 | 0.5 | 0.8 | 0.04 | 0.01 | - | - | - | - | 15 | - | - | - | Tr | 15 | 8 | 2.2 | 0 | 0 | 0 | (0) | 0.15 | 0.16 | 3.8 | (6.9) | 0.22 | 6.6 | 13 | 1.48 | - | 3 | 0.1 |
アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表 | ||||||||||||||||||||||||||||
食品番号 | 分類 | 食品名 | 水分 | アミノ酸組成によるタンパク質 | タンパク質 | イソロイシン | ロイシン | リジン | 含硫アミノ酸 | 芳香族アミノ酸 | トレオニン(スレオニン) | トリプトファン | バリン | ヒスチジン | アルギニン | アラニン | アスパラギン酸 | グルタミン酸 | グリシン | プロリン | セリン | アミノ酸合計 | アンモニア | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
メチオニン | シスチン | 合計 | フェニルアラニン | チロシン | 合計 | |||||||||||||||||||||||
( ----------- g ----------- ) | ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- ) | |||||||||||||||||||||||||||
10017 | 魚介類-魚類 | あまご | 養殖、生 | 76.8 | (15.0) | 18.3 | (720) | (1300) | (1500) | (560) | (180) | (740) | (690) | (570) | (1300) | (840) | (190) | (850) | (620) | (1100) | (1100) | (1700) | (2400) | (1300) | (780) | (820) | (18000) | (250) |
10132 | 魚介類-魚類-さけ-ます類 | さくらます | 生 | 69.8 | (17.3) | 20.9 | (960) | (1600) | (1900) | (650) | (240) | (890) | (820) | (700) | (1500) | (920) | (230) | (1100) | (570) | (1300) | (1200) | (2100) | (3000) | (1100) | (750) | (820) | (20000) | (360) |
10133 | 魚介類-魚類-さけ-ます類 | さくらます | 焼き | 57.4 | (23.5) | 28.4 | (1300) | (2200) | (2600) | (880) | (330) | (1200) | (1100) | (960) | (2100) | (1200) | (310) | (1400) | (770) | (1700) | (1700) | (2800) | (4100) | (1500) | (1000) | (1100) | (27000) | (480) |
10275 | 魚介類-魚類 | やまめ | 養殖、生 | 75.6 | (15.1) | 18.4 | (720) | (1300) | (1500) | (560) | (180) | (740) | (700) | (570) | (1300) | (840) | (190) | (850) | (630) | (1100) | (1100) | (1800) | (2400) | (1400) | (780) | (820) | (18000) | (250) |