大分類植物KingdomPlant
種名Oryza sativaSpeciesOryza sativa
学名(一般名)Oryza sativa[Rice、いね、イネ、稲、稻、禾、げんまい、ゲンマイ、玄米、Sprouting brown rice、はつがげんまい、ハツガゲンマイ、発芽玄米、こめ、コメ、米、せいはくまい、セイハクマイ、精白米]Latin Name(General Name)Oryza sativa[Rice,Sprouting brown rice]
科名イネ科FamilyPoaceae
原産/分布アジア、インド
中国、インド、インドシナなど
OriginIt is native to Asian coutnris, India
India, China, Indochine.
日本伝来縄文時代に日本へ伝来とされている。
縄文時代後期に中国あるいは朝鮮半島から伝えられたという説が有力。
Introduction into JapanIt is believed to have arrived in Japan in Jyomon era.
It is believed most that it came from China or Korean Peninsula in the end of Jyomon era.
概説収穫物を米と呼ぶ。
世界三大穀物の一つ。
栽培方法からの分類:水稲栽培と陸稲栽培。
性質(品質)による分類:赤米、黒米、みどり米
粘性による分類:うるち米、もち米
[品種]ジャポニカ米、インディカ米、ジャバニカ米
米びつにコクゾウ虫が入ってしまったら、米びつから出して日光に当てれば虫は逃げる。
米を玄米の形で貯蔵するのは日本独特の方法で江戸時代から始まったとされる。
1990年代より玄米を発芽させた発芽玄米が出回るようになった。
ハーブの一種
[根茎、種子、発芽した種子]富栄養、慰撫、強壮性のハーブ。
ぬか:精米した時に出るぬか層や胚芽部などのことを指す。
ぬか漬けやたけのこのアク抜きなどに使われる。日本ではかつて洗剤として用いられていた。
全世界で1000種類以上あるといわれる。大きくは日本で食べられているジャポニカ(日本型)、世界の8割を占めるインディカ(インド型)に分類される。
SummaryOne of the world's three most important grains.
Rice is classified by many ways.
by cultivation methods, by nature
by texture
by cultivars
Rice weevils in a rice container can be removed by exposing to sunlight.
Storing rice as brown rice is distinctive to Japan, which is referred as it began in Edo period.
Germinated brown rice began to be available in 1990s.
a herb
[part used:rhizomes, seeds, germinated seeds]an eutrophic, tonic herb
Nuka is the bran layer and cereal germ removed from brown rice.
Nuka is used to pickle vegetables or remove harshness of bamboo shoots.
It was also used as washing agent in Japan.
There are said to be more than 1000 rice species.
It is roughly devided into two cultivars, Japonica and Indica.
8月下旬-11月From late August to November
食用水稲穀粒(米):短粒で粘り気の多いジャポニカ種、長粒で粘り気が少ないインディカ種、粒が大きいジャバニカ種(ジャワ種)等がある。
水稲めし:精白米1に対して水1.2の加減で炊く。
水稲全かゆ:普通の飯より水分を多くして炊いたやわらかい飯米1に対して水6の加減で炊く。
水稲五分かゆ:全かゆより水分が多いかゆ。米1に対して水12の加減で炊く。
水稲おもゆ:米の容積の約17倍の水で炊き、ガーゼでこしたのり状の汁。病人や乳児の流動食とする。
陸稲穀粒(別名おかぼ):畑で栽培される稲で、水稲に比べて病気等に強いが収穫量が少なく味も落ちる。
玄米を発芽させるとこで栄養価がぐんとアップする。
コメは茹でるか蒸して食べる。
茹でる前または後に炒めても良い。
カレーや東洋料理にはつきものであり、またピラフ(トルコ、中東、インド)、リゾット(イタリア)の主材料である。
ライスプディングや米粉にもする。
殻粒は弾けさせて朝食用のシリアルにし、また製パン材料に使う。
発酵させて酒(日本の酒)を造る。
精米日が新しく粒がそろっていて光沢や透明感があるものが良品。
精白米:精米して胚乳だけにした米。主成分はでんぷんで消化しやすく食感もよい。
玄米は無農薬のものがよい。
玄米:稲からもみ殻だけを除いた米。ビタミンB1、Eは精白米の4倍以上。圧力釜や炊飯器の玄米炊きモードで炊く。
もち米:もちの原料になる米。でんぷんによる粘り強さが特徴。赤飯やおこわをつくる際に使われる。
赤米:日本で稲作が始まった頃に食べられていたという古代米の1種。今は白米と混ぜて食べる。
主食としてだけでなく、種類によっては野菜のように扱い、スープやサラダ、プディングなどに用いることもあります。胚芽米とは、胚芽をつけたままの米で、胚芽が取れやすいため家庭では研がなくてもよい無洗米のものも市場に出ています。そうした胚芽米は水洗いせずに1時間ほど浸水させて浮いているゴミだけを取り除きましょう。
精白米の研ぎ方:米を入れたボウルに水を注ぎ、手で軽くかき混ぜ、すすいだらすぐに水を捨てる。ごしごし研がない。3から4回繰り返し、ざるにあげて水をきる。30分以上おいてから炊く。
ビーフン:米粉からつくられた麺。中国の発祥で、アジアで親しまれている。日本では炒め物や汁物に使われることが多い。
玄米もち:白い餅は精白したもち米からつくられたものだが、こちらは玄米でつくられた餅。粒の食感が残り香ばしい。
EdibleRice cultivated in paddy fields
Japonica rice grains are stickier and rounder than Indica rice. Javanica rice grains are bigger.
The proper quantity of water for boiling rice.
When it is cooked normally, the ratio of rice and water is 1:1.2.
Other ratios are 1:5 (gobu kayu), 1:10 (zen kayu).
Omoyu is sticky liquid obtained when rice cooked in water 17 times as much as the rice volume, and sieved by gauze. The liquid is used as diet for infants or invalids.
Rice cultivated in dry fields.
It is more tolerant to diseases than those raised in paddy fields. But the yields are smaller and less tasty.
Germination makes brown rice more nutritious.
Rices are eaten boiled or steamed.
It is good stirred before or after boiling.
It is an indespensable food stuff to curry or Oriental dishes. It is a main ingredient of piraf, risotto.
Rice puddings or rice flour are made of rice.
Rice grains are popped to be added to breakfast cereals. It is mixed in bread dou.
Rice is fermented to make sake.
Rices, fresh polished, of size in uniform, glossy are good in quality.
White rices are polished and have only endosperm. The main component is starch and easy to digest, with good texture.
Choose brown rice which grows without using pestcide.
Brown rice is removed of only chaff, and contains vitamin B1, vitamin E more than 4 times as much as white rice does. Brown rice is cooked with a pressure cooker.
Glutinous rice is used to make mochi. It is distinctively sticky due to starch. It is cooked with red beans to make Sekihan.
Red rice is a species of rice which was eaten when the rice cultivation began in Japan. Nowadays it is eaten boiled with white rice.
Rice is eaten not only as main staple but treated as vegetables and used in soups, salads, puddings. Rice with germ is available too. It is not washed but soaked in water for an hour to remove dust before cooking.
White rices are put in a bowl, pour water into it, stir rices gently with a hand, and pour away the water. Repeat it three our four times. Drain water with a sieve. Leave for half an hour and cook.
Rice vermicelli are noodles made from rice. It was originated in China and now popular food stuff in Asian coutries. In Japan, it is stir-fried or boiled in soups.
Mochi of brown rice is aromatic with roasting smell, and plesant crispy texture.
健康促進/薬用食物繊維が玄米に多い。
米飯は高でんぷん質・低脂肪で、脂肪を制限する治療食に適する。
パンやめん類に比べて消化吸収が遅く、血中ブドウ糖濃度の上昇が緩慢なので、肥満や糖尿病食の主食として適する。しかし、米を粉食にすると、パンと同様に血糖値が上昇する。血糖値が上昇すると、インスリンの分泌が多くなり、膵臓に余分な負担をかける。米飯はインスリンの分泌が少ない。
整腸、ガン抑制、動脈硬化予防、高血圧予防
発芽玄米:整腸、高血圧予防、脳機能維持改善、更年期障害緩和、ガン抑制、動脈硬化予防
利尿、乳分泌抑制、消化管機能促進、発汗抑制作用がある。
尿路系機能不全に種子を、乳分泌過剰に種子と発芽した種子を、寝汗、特に肺結核、慢性肺炎によるものに根茎をそれぞれ内服する。
中国漢方では穀粒をハーブと煮て薬用粥を作ることが多い。
精白米:体力増強、疲労回復、便秘解消
Health Care/ Medicinal Usage-
健康促進 概要食物繊維が玄米に多い。
米飯は高でんぷん質・低脂肪で、脂肪を制限する治療食に適する。
パンやめん類に比べて消化吸収が遅く、血中ブドウ糖濃度の上昇が緩慢なので、肥満や糖尿病食の主食として適する。しかし、米を粉食にすると、パンと同様に血糖値が上昇する。血糖値が上昇すると、インスリンの分泌が多くなり、膵臓に余分な負担をかける。米飯はインスリンの分泌が少ない。

作用:
整腸
ガン抑制
動脈硬化予防
高血圧予防

作用・発芽玄米:
整腸
高血圧予防
脳機能維持改善
更年期障害緩和
ガン抑制
動脈硬化予防
利尿
乳分泌抑制
消化管機能促進
発汗抑制作用

内服(種子):
尿路系機能不全

内服(種子と発芽した種子):
乳分泌過剰

内服(根茎):
寝汗、特に肺結核、慢性肺炎によるもの

中国漢方:
穀粒をハーブと煮て薬用粥を作ることが多い。
Summary of Health CareMuch dietary fiber is contained in brown rice
Since rice contains low fat and high starch, it is suitable for therapeutic diet to limit the fat
Since the digestion absorption is slow compared to bread and noodles and the increase in the concentration of blood glucose is slow, it is suitable as a staple food for obesity and diabetes Powdered rice increases the blood glucose level same as bread High blood glucose level increases the insulin secretion and forces extra burden on the pancreas Cooked rice needs less secretion of insulin

Action:
Intestinal regulation
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Prevention of hypertension

Action, sprouted brown rice:
Intestinal regulation
Prevention of hypertension
Maintainance and improvement of cerebral function
Relief of menopausal disorder
Inhibition of cancer
Prevention of atherosclerosis
Diuretic
Suppression of milk secretion
Promotion of gastrointestinal function
Inhibitory effect of perspiration

Oral administration (seed):
Urinary tract system dysfunction

Oral administration (seeds and germinated seeds):
Excessive milk secretion

Oral administration (rhizome):
Night sweat, especially caused by pulmonary tuberculosis and chronic pneumonia

Traditional Chinese medicine:
Often medicinal porridge is made by boiling the grain with herbs
一般文献池部誠、野菜探検隊世界を歩く、文芸春秋(1986)
芳本信子、新しい視点生きた知識食べ物じてん、学建書院(2005)
オールガイド五訂増補食品成分表2009、実教出版(2009)
五明紀春監修、502品目1590種まいにちを楽しむ食材健康大辞典、時事通信社(2005)
デニー・バウン著、英国王立園芸協会ハーブ大百科、誠文堂新光社(1997)
三浦理代監修、からだよく効く 食べもの大辞典、池田書店(2009)
Literature-
加工品十六茶(アサヒ飲料株式会社,東京都墨田区吾妻橋1-23-1,http://www.asahiinryo.co.jp/16cha/)
高山おかき(高山製菓株式会社,奈良県生駒市高山町6785,http://www.takayamaseika.co.jp/)
減肥茶((株)上辻園,京都府綴喜郡宇治田原町奥山田岳谷33)
潤る茶(キリンビバレッジ(株),http://www.beverage.co.jp/ururu/,〒101-8645 東京都千代田区神田和泉町1番地 神田和泉町ビル)
Processed Food-

Oryza_sativa(1)_PR.jpg


Oryza_sativa(2)_PR.jpg


Oryza_sativa(3)_PR.jpg


Oryza_sativa(5)_PR.jpg


Oryza_sativa(6)_PR.jpg


Oryza_sativa(7)_PR.jpg


Oryza_sativa(8)_PR.jpg


Oryza_sativa(9)_PR.jpg


Oryza_sativa(Gekkeikan_2)_PR.jpg


Oryza_sativa(Genhicha_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(GenmaiKurozu_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(Hatugagenmaigayu_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(Hatugagenmaigayu_2)_PR.jpg


Oryza_sativa(Jurokucha_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(Komedawara_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(Kuromai_1).jpg


Oryza_sativa(Kuromai_2).jpg


Oryza_sativa(Kuromai_3).jpg


Oryza_sativa(Kuromai_4).jpg


Oryza_sativa(Rice_1).jpg


Oryza_sativa(Rice_2).jpg


Oryza_sativa(Rice_3).jpg


Oryza_sativa(Rice_4).jpg


Oryza_sativa(Rice_5).jpg


Oryza_sativa(Rice_6).jpg


Oryza_sativa(SoukenbichaKurosae_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(SyougairiAwaokosi_1)_PR.jpg


Oryza_sativa(TakayamaKakimochi_1)_PR.jpg





文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 可食部100g当たり
食品番号 分類 食品名 エネルギー エネルギー 水分 たんぱく質 脂質 炭水化物 有機酸 灰 分 無機質(ミネラル)

ビタミン

食塩相当量
利用可能炭水化物 食物繊維総量 糖アルコール 炭水化物 ナトリウム カリウム カルシウム マグネシウム リン 亜鉛 マンガン ヨウ素 セレン クロム モリブデン ビタミンA D ビタミンE K B1 B2 ナイアシン ナイアシン当量 B6 B12 葉酸 パントテン酸 ビオチン C
アミノ酸組成によるたんぱく質 たんぱく質 トリアシルグリセロール当量 コレステロール 脂質 利用可能炭水化物(単糖当量) 利用可能炭水化物(質量計) 差引き法による利用可能炭水化物 レチノール αカロテン βカロテン βクリプトキサンチン βカロテン当量 レチナール活性当量 αトコフェロール βトコフェロール γトコフェロール δトコフェロール
kJ kcal g g g g mg g g g g g g g g g mg mg mg mg mg mg mg mg mg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg μg mg mg mg mg μg mg mg mg mg mg μg μg mg μg mg g
01080穀類-こめ-水稲穀粒玄米-147234614.96.06.82.5(0)2.778.471.372.43.0-74.3-1.2123091102902.11.80.272.06Tr3065(0)0101Tr(0)1.20.10.10(0)0.410.046.38.00.45(0)271.376.0(0)0
01081穀類-こめ-水稲穀粒半つき米-147034514.9(5.6)6.5(1.7)(0)1.881.574.175.71.4-75.9-0.811507642101.51.60.241.40Tr2076(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.8Tr0.10(0)0.300.033.5(5.1)0.28(0)181.003.5(0)0
01082穀類-こめ-水稲穀粒七分つき米-148334814.9(5.4)6.3(1.4)(0)1.583.375.876.80.9-76.6-0.611206451801.31.50.231.0502Tr73(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.4Tr00(0)0.240.031.7(3.2)0.20(0)150.842.9(0)0
01083穀類-こめ-水稲穀粒精白米うるち米145534214.95.36.10.8(0)0.983.175.678.10.5-77.6-0.4189523950.81.40.220.8102069(0)0000(0)(0)0.1Tr0000.080.021.22.60.12(0)120.661.4(0)0
01084穀類-こめ-水稲穀粒はいが精米-146034314.9-6.51.9(0)2.079.472.274.71.3-75.8-0.711507511500.91.60.221.5402Tr57(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.9Tr0.10(0)0.230.033.14.20.22(0)181.003.3(0)0
01085穀類-こめ-水稲めし玄米-64715260.02.42.8(0.9)(0)1.035.132.034.71.4-35.6-0.61957491300.60.80.121.0401034(0)0000(0)(0)0.5Tr0.10(0)0.160.022.93.60.21(0)100.652.5(0)0
01086穀類-こめ-水稲めし半つき米-65415460.0(2.2)2.7(0.5)(0)0.636.833.536.10.8-36.4-0.3143422530.20.70.110.6001034(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.2Tr00(0)0.080.011.6(2.2)0.07(0)60.351.2(0)0
01087穀類-こめ-水稲めし七分つき米-68116060.0(2.1)2.6(0.5)(0)0.536.833.536.70.5-36.7-0.2135413440.20.70.110.4601035(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.1000(0)0.060.010.8(1.4)0.03(0)50.260.9(0)0
01088穀類-こめ-水稲めし精白米うるち米66315660.02.02.50.2(0)0.338.134.636.11.5-37.1-0.112937340.10.60.100.3501030(0)0000(0)(0)TrTr00(0)0.020.010.20.80.02(0)30.250.5(0)0
01089穀類-こめ-水稲めしはいが精米-67915960.0-2.7(0.6)(0)0.637.934.535.60.8-36.4-0.3151524680.20.70.100.6801128(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.4TrTr0(0)0.080.010.81.30.09(0)60.441.0(0)0
01090穀類-こめ-水稲全かゆ玄米-27464(83.0)(1.0)(1.2)(0.4)(0)(0.4)(14.9)(13.6)(14.8)(0.6)-(15.2)-(0.2)(1)(41)(3)(21)(55)(0.2)(0.3)(0.05)(0.44)----(0)0000(0)(0)0000(0)(0.07)(0.01)(1.2)(1.5)(0.09)(0)(4)(0.28)-(0)0
01091穀類-こめ-水稲全かゆ半つき米-27865(83.0)(0.9)(1.1)(0.3)(0)(0.3)(15.7)(14.2)(15.4)(0.3)-(15.5)-(0.1)(Tr)(18)(2)(9)(23)(0.1)(0.3)(0.05)(0.26)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)00000(0.03)(Tr)(0.7)(1.0)(0.03)(0)(2)(0.15)-(0)0
01092穀類-こめ-水稲全かゆ七分つき米-28968(83.0)(0.9)(1.1)(0.2)(0)(0.2)(15.6)(14.2)(15.6)(0.2)-(15.6)-(0.1)(Tr)(15)(2)(6)(19)(0.1)(0.3)(0.04)(0.19)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(Tr)(Tr)00(0.03)(Tr)(0.3)(0.6)(0.01)(0)(2)(0.11)-(0)0
01093穀類-こめ-水稲全かゆ精白米-27865(83.0)(0.9)(1.1)(0.1)(0)(0.1)(16.2)(14.7)(15.8)(0.1)-(15.7)-(0.1)(Tr)(12)(1)(3)(14)(Tr)(0.3)(0.04)(0.15)00013(0)0000(0)(0)(Tr)(Tr)000(0.01)(Tr)(0.1)(0.4)(0.01)(0)(1)(0.11)0.3(0)0
01094穀類-こめ-水稲五分かゆ玄米-13732(91.5)(0.5)(0.6)(0.2)(0)(0.2)(7.5)(6.8)(7.4)(0.3)-(7.6)-(0.1)(Tr)(20)(1)(10)(28)(0.1)(0.2)(0.03)(0.22)----(0)0000(0)(0)00000(0.03)(Tr)(0.6)(0.7)(0.05)(0)(2)(0.14)-(0)0
01095穀類-こめ-水稲五分かゆ半つき米-13832(91.5)(0.5)(0.6)(0.1)(0)(0.1)(7.8)(7.1)(7.7)(0.1)-(7.7)-(0.1)(Tr)(9)(1)(5)(11)(Tr)(0.2)(0.02)(0.13)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(Tr)(Tr)00(0.02)(Tr)(0.3)(0.4)(0.01)(0)(1)(0.07)-(0)0
01096穀類-こめ-水稲五分かゆ七分つき米-13832(91.5)(0.5)(0.6)(0.1)(0)(0.1)(7.8)(7.1)(7.7)(0.1)-(7.7)-(0.1)(Tr)(8)(1)(3)(9)(Tr)(0.1)(0.02)(0.10)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(Tr)000(0.01)(Tr)(0.2)(0.3)(0.01)(0)(1)(0.05)-(0)0
01097穀類-こめ-水稲五分かゆ精白米-14133(91.5)(0.4)(0.5)(0.1)(0)(0.1)(8.1)(7.4)(7.9)(0.1)-(7.9)-0(Tr)(6)(1)(1)(7)(Tr)(0.1)(0.02)(0.08)0Tr07(0)0000(0)(0)(Tr)0000(Tr)(Tr)(Tr)(0.1)(Tr)(0)(1)(0.05)0.1(0)0
01098穀類-こめ-水稲おもゆ玄米-8119(95.0)(0.3)(0.4)(0.1)(0)(0.1)(4.4)(4.0)(4.3)(0.2)-(4.4)-(0.1)(Tr)(12)(1)(6)(16)(0.1)(0.1)(0.01)(0.13)----(0)0000(0)(0)00000(0.02)(Tr)(0.4)(0.5)(0.03)(0)(1)(0.08)-(0)0
01099穀類-こめ-水稲おもゆ半つき米-8219(95.0)(0.2)(0.3)(0.1)(0)(0.1)(4.6)(4.2)(4.6)(0.1)-(4.6)-0(Tr)(5)(1)(3)(7)(Tr)(0.1)(0.01)(0.08)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(Tr)(Tr)00(0.01)(Tr)(0.2)(0.3)(0.01)(0)(1)(0.04)-(0)0
01100穀類-こめ-水稲おもゆ七分つき米-8720(95.0)(0.2)(0.3)(0.1)(0)(0.1)(4.6)(4.2)(4.7)(Tr)-(4.6)-0(Tr)(4)(1)(2)(5)(Tr)(0.1)(0.01)(0.06)----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(Tr)000(0.01)(Tr)(0.1)(0.2)(Tr)(0)(1)(0.03)-(0)0
01101穀類-こめ-水稲おもゆ精白米-8019(95.0)(0.2)(0.3)(0)(0)0(4.8)(4.3)(4.8)(Tr)-(4.7)-0(Tr)(4)(Tr)(1)(4)(Tr)(0.1)(0.01)(0.04)0108(0)0000(0)(0)(Tr)0000(Tr)(Tr)(Tr)(0.1)(Tr)(0)(Tr)(0.03)0.1(0)0
01102穀類-こめ-陸稲穀粒玄米-151735714.9(8.7)10.1(2.5)(0)2.7(78.4)(71.3)69.73.0-71.1-1.2123091102902.11.80.271.53----(0)0101Tr(0)1.20.10.10(0)0.410.046.3(8.8)0.45(0)271.37-(0)0
01103穀類-こめ-陸稲穀粒半つき米-151435614.9(8.1)9.6(1.7)(0)1.8(81.5)(74.1)73.11.4-72.9-0.811507642101.51.60.241.04----(0)0000(0)(0)0.8Tr0.10(0)0.300.034.9(7.2)0.28(0)181.00-(0)0
01104穀類-こめ-陸稲穀粒七分つき米-152835914.9(8.0)9.5(1.4)(0)1.5(83.3)(75.8)74.10.9-73.4-0.711206451801.31.50.230.78----(0)0000(0)(0)0.4Tr00(0)0.240.033.4(5.6)0.20(0)150.84-(0)0
01105穀類-こめ-陸稲穀粒精白米-140933114.9(7.8)9.3(0.8)(0)0.9(77.6)(70.5)75.60.5-74.5-0.4189523950.81.40.220.59----(0)0000(0)(0)0.1Tr00(0)0.080.021.2(3.3)0.12(0)120.66-(0)0
01106穀類-こめ-陸稲めし玄米-66515660.0(3.5)4.1(0.9)(0)1.0(35.1)(32.0)33.61.4-34.3-0.61957491300.60.80.120.77----(0)0000(0)(0)0.5Tr0.10(0)0.160.022.9(3.9)0.21(0)100.65-(0)0
01107穀類-こめ-陸稲めし半つき米-66915760.0(3.1)3.8(0.5)(0)0.6(36.8)(33.5)35.20.8-35.3-0.3143422530.20.70.110.45----(0)0000(0)(0)0.2Tr00(0)0.080.011.6(2.5)0.07(0)60.35-(0)0
01108穀類-こめ-陸稲めし七分つき米-66015560.0(2.9)3.6(0.5)(0)0.5(36.8)(33.5)35.90.5-35.7-0.2135413440.20.70.110.34----(0)0000(0)(0)0.1000(0)0.060.010.8(1.7)0.03(0)50.26-(0)0
01109穀類-こめ-陸稲めし精白米-67015760.0(2.8)3.5(0.3)(0)0.3(38.1)(34.6)36.50.3-36.1-0.112937340.10.60.100.26----(0)0000(0)(0)TrTr00(0)0.020.010.2(1.0)0.02(0)30.25-(0)0
01110穀類-こめ-うるち米製品アルファ化米一般用15273587.95.06.00.8(0)1.087.679.684.71.2-84.8-0.3537714710.11.60.220.6002169(0)0000(0)(0)0.100000.04Tr0.51.90.04(0)70.191.0(0)Tr
01111穀類-こめ-うるち米製品おにぎり-72317057.02.42.7(0.3)(0)0.339.736.139.30.4-39.4-0.62003137370.10.60.100.38----(0)0000(0)(0)TrTr0000.020.010.20.90.02(0)30.27-00.5
01112穀類-こめ-うるち米製品焼きおにぎり-70916656.0(2.7)3.1(0.3)00.3(40.6)(36.9)39.50.4-39.5-1.138056511460.20.70.100.37254143(0)0000(0)(0)TrTr0000.030.020.3(1.1)0.03050.291.101.0
01113穀類-こめ-うるち米製品きりたんぽ-85020050.0(2.8)3.2(0.4)00.4(46.1)(41.9)46.20.4-46.2-0.213649430.10.70.120.40----(0)0000(0)(0)TrTr0000.030.010.3(1.1)0.02(0)40.31-00
01114穀類-こめ-うるち米製品上新粉-146434314.05.46.2(0.8)(0)0.983.575.978.80.6-78.5-0.4289523960.81.00.190.7514177(0)---(0)(0)(0)0.2000(0)0.090.021.32.70.12(0)120.671.1(0)0
01115穀類-こめ-うるち米製品ビーフン-152636011.15.87.0(1.5)(0)1.6(79.9)(72.7)80.30.9-79.9-0.42331413590.70.60.060.3353425(0)---(0)(0)(0)0000(0)0.060.020.62.40(0)40.090.6(0)0
01116穀類-こめ-うるち米製品米こうじ-110626033.04.65.81.4(0)1.760.355.959.31.4-59.2-0.3361516830.30.90.160.7402048(0)---(0)(0)(0)0.2000(0)0.110.131.52.80.11(0)710.424.2(0)0
01117穀類-こめ-もち米製品もち-94722344.53.64.0(0.5)(0)0.650.045.550.80.5-50.8-0.103236220.10.90.130.5802056(0)0000(0)(0)Tr00000.030.010.21.20.03(0)40.340.6(0)0
01118穀類-こめ-もち米製品赤飯-79018653.0(3.6)4.3(0.5)00.6(41.0)(37.3)41.11.6-41.9-0.2071611340.40.90.130.4502061(0)01010(0)Tr00.30.510.050.010.2(1.2)0.03(0)90.301.000
01119穀類-こめ-もち米製品あくまき-55513169.5(2.0)2.3(1.5)(0)1.8(29.0)(26.4)26.10.2-25.7-0.71630066100.10.70.050.39----(0)---(0)(0)(0)Tr000(0)TrTrTr(0.6)0.01(0)10-(0)0
01120穀類-こめ-もち米製品白玉粉-147734712.55.56.3(0.8)(0)1.084.276.580.40.5-80.0-0.22356451.11.20.170.5533156(0)---(0)(0)(0)0000(0)0.030.010.41.80.01(0)1401.0(0)0
01121穀類-こめ-もち米製品道明寺粉-148934911.6(6.1)7.10.5(0)0.7(85.1)(77.3)80.90.7-80.4-0.244569410.41.50.220.90----(0)0000(0)(0)Tr000(0)0.040.010.4(2.0)0.04(0)60.22-(0)0
01151穀類-こめ-水稲穀粒精白米もち米146534514.95.86.41.0(0)1.277.670.578.5(0.5)077.2-0.4Tr975331000.21.50.221.3002079(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0.2)0(0)(0)(0)0.120.021.63.1(0.12)(0)(12)(0.67)(1.4)(0)0
01152穀類-こめ-水稲穀粒精白米インディカ米147234713.76.47.40.7(0)0.980.373.078.30.5-77.7-0.4168518900.51.60.200.8807262(0)0000(0)(0)Tr000(0)0.060.021.12.90.08(0)160.612.0(0)0
01153穀類-こめ-水稲穀粒発芽玄米-144033914.95.56.52.8(0)3.376.269.372.63.1-74.3-1.13160131202801.01.90.232.07----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)1.20.10.2000.350.024.96.40.34(0)180.75-(0)0
01154穀類-こめ-水稲めし精白米もち米79518652.13.13.50.4(0)0.545.641.544.7(0.4)043.9-0.102825190.10.80.110.5001048(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)(Tr)(0)(0)(0)(0)0.030.010.21.0(0.02)(0)(4)(0.30)(0.5)(0)0
01155穀類-こめ-水稲めし発芽玄米-68016160.02.73.01.3(0)1.433.230.233.71.8-35.0-0.51686531300.40.90.110.93----(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0.300.1000.130.012.02.80.13(0)60.36-(0)0
01156穀類-こめ-うるち米製品アルファ化米学校給食用強化品15273587.9(5.0)6.00.8(0)1.0(87.6)(79.6)84.71.2-84.8-0.3537714710.11.60.220.6002169(0)0000(0)(0)0.100000.41Tr0.5(1.9)0.04(0)70.191.0(0)Tr
01157穀類-こめ-うるち米製品玄米粉-15723704.65.47.12.5(0)2.984.877.182.63.5-84.1-1.33230121102901.42.40.302.49126120(0)(0)(0)(0)(0)(0)-1.2Tr0.10(0)00.034.66.10.08(0)90.125.1(0)0
01158穀類-こめ-うるち米製品米粉-151235611.15.16.00.6(0)0.781.774.382.20.6-81.9-0.3145611620.11.50.230.60----(0)(0)(0)(0)(0)(0)-0000(0)0.030.010.31.70.04(0)90.20-(0)0
01159穀類-こめ-うるち米製品米粉パン小麦グルテン不使用のもの104824741.22.83.42.8-3.155.650.851.30.9051.3-1.034092411460.20.90.120.38-----------0.500.50-0.050.030.71.50.04-300.23--0.9
01160穀類-こめ-うるち米製品米粉めん-106925237.03.23.60.6(0)0.756.651.557.90.90.258.4-0.34843511560.11.10.150.48----(0)(0)(0)(0)(0)(0)-Tr000(0)0.03Tr0.51.40.05(0)40.31-(0)0.1
01161穀類-こめ-その他米ぬか-155637410.310.913.417.5(0)19.627.525.332.920.5-48.8-7.9715003585020007.65.90.4815.0035565(0)(0)(0)(0)(0)(0)-10.00.51.20.1(0)3.120.2135.038.03.27(0)1804.4338.0(0)Tr
01168穀類-こめ-水稲めし精白米インディカ米78118454.03.23.80.3(0)0.441.037.341.90.4-41.5-0.203128410.20.80.100.4203132(0)(0)(0)(0)(0)(0)(0)0000(0)0.02Tr0.31.30.02(0)60.240.5(0)0
01169穀類-こめ-うるち米製品ライスペーパー-144233913.20.40.50.200.385.777.983.70.8-84.3-1.7670222121121.20.10.030.146Tr1830000000000000.0100.10.20.010.330.020.201.7
01181穀類-こめ-水稲穀粒赤米-146034414.6-8.5--3.371.665.265.46.5071.9-1.42290121303501.22.40.272.50Tr3155-0303001.50.10.2Tr-0.380.055.56.90.50-301.175.6-0
01182穀類-こめ-水稲穀粒黒米-144734115.2-7.8--3.272.365.766.45.6072.0-1.41270151103100.91.90.224.2803372-031Tr32301.30.10.3Tr-0.390.106.98.20.49-490.835.8-0
01183穀類-こめ-水稲めし赤米-63615061.3-3.8--1.331.028.229.33.4032.7-0.611205551500.51.00.121.00-1Tr24--1-10-0.6Tr0.1--0.150.022.83.40.19-90.472.8-0
01184穀類-こめ-水稲めし黒米-63415062.0-3.6--1.430.928.228.93.3-32.2-0.6Tr1307551500.40.90.111.95-2133--8-81-0.300.1--0.140.043.03.60.18-190.402.7-0
01185穀類-こめ-水稲軟めし精白米-482113(71.5)-(1.8)-0(0.3)(27.1)(24.7)(25.2)(1.1)-(26.4)-(0.1)(1)(20)(3)(5)(24)(0.1)(0.4)(0.08)(0.25)0(1)0(21)0000000(Tr)0000(0.02)(0.01)(0.1)(0.4)(0.01)0(2)(0.18)(0.3)00
01211穀類-こめ-うるち米製品米粉パン食パン1043247(41.2)(10.2)(10.7)(4.6)(Tr)(5.1)(38.3)(35.0)(40.9)(0.7)(1.0)(41.6)(Tr)(1.4)(420)(57)(22)(14)(61)(0.8)(1.3)(0.18)(0.54)(1)(Tr)0(Tr)-000---(0.5)(0.1)(0.5)(0.2)-(0.05)(0.06)(0.8)(2.6)(0.04)(Tr)(32)(0.22)(1.5)0(1.1)
01212穀類-こめ-うるち米製品米粉パンロールパン1081256(41.2)(8.2)(8.8)(6.2)(18)(6.7)(39.4)(36.1)(41.5)(0.6)(0.9)(42.0)(Tr)(1.3)(370)(66)(26)(12)(65)(0.6)(1.2)(0.16)(0.43)(3)(2)0(1)-0(8)(1)--(0.5)(0.8)(0.1)(1.4)(0.3)-(0.05)(0.08)(0.7)(2.2)(0.04)(0.1)(35)(0.27)(2.8)0(0.9)
02030でん粉・でん粉製品-でん粉類米でん粉-16013759.7-0.2-(0)0.7(98.2)(89.3)89.3(0)-89.3-0.1112298201.50.10.06-----0---00(0)----(0)000Tr(0)(0)(0)(0)-00
14003油脂類-植物油脂類米ぬか油-36218800-096.10100--3.90-0-00TrTr0Tr00000010000000(0)26.01.53.40.4360000(0)(0)(0)(0)0(0)0
17016調味料類-食酢類米酢-2515987.9-0.2-(0)0--7.4(0)-7.44.40.1121626150.10.2Tr-0Tr140---00(0)----(0)0.010.010.30.30.020.100.080.400


アミノ酸組成表 食品可食部の100gあたりのアミノ酸成分表
食品番号 分類 食品名 水分 アミノ酸組成によるタンパク質 タンパク質 イソロイシン ロイシン リジン 含硫アミノ酸 芳香族アミノ酸 トレオニン(スレオニン) トリプトファン バリン ヒスチジン アルギニン アラニン アスパラギン酸 グルタミン酸 グリシン プロリン セリン アミノ酸合計 アンモニア
メチオニン シスチン 合計 フェニルアラニン チロシン 合計
( ----------- g ----------- ) ( ----------------------------------------------- mg ----------------------------------------------- )
01080 穀類-こめ-水稲穀粒 玄米 - 14.9 6.0 6.8 280 560 270 160 160 320 360 320 680 270 100 420 190 600 390 660 1200 340 330 390 7000 160
01081 穀類-こめ-水稲穀粒 半つき米 - 14.9 (5.6) 6.5 (260) (530) (250) (150) (150) (310) (340) (270) (620) (230) (93) (380) (180) (550) (370) (620) (1100) (310) (310) (330) (6500) -
01082 穀類-こめ-水稲穀粒 七分つき米 - 14.9 (5.4) 6.3 (250) (520) (230) (150) (150) (300) (330) (260) (590) (220) (89) (370) (170) (520) (350) (600) (1100) (300) (300) (320) (6200) -
01083 穀類-こめ-水稲穀粒 精白米 うるち米 14.9 5.3 6.1 250 500 220 150 140 290 330 240 570 230 85 360 170 510 340 580 1100 290 300 350 6100 140
01085 穀類-こめ-水稲めし 玄米 - 60.0 2.4 2.8 110 230 110 67 59 130 140 130 270 110 42 170 78 240 160 260 470 140 130 160 2800 63
01086 穀類-こめ-水稲めし 半つき米 - 60.0 (2.2) 2.7 (100) (210) (99) (65) (57) (120) (140) (110) (250) (94) (39) (150) (70) (220) (150) (240) (450) (130) (120) (130) (2600) -
01087 穀類-こめ-水稲めし 七分つき米 - 60.0 (2.1) 2.6 (96) (200) (92) (63) (55) (120) (130) (100) (230) (90) (37) (140) (66) (210) (140) (230) (430) (120) (120) (130) (2500) -
01088 穀類-こめ-水稲めし 精白米 うるち米 60.0 2.0 2.5 93 190 84 61 54 120 130 100 230 91 35 140 61 200 130 220 410 110 120 140 2400 54
01090 穀類-こめ-水稲全かゆ 玄米 - 83.0 (1.0) 1.2 (47) (95) (48) (28) (25) (53) (61) (52) (110) (43) (18) (70) (33) (100) (68) (110) (200) (58) (55) (59) (1200) -
01091 穀類-こめ-水稲全かゆ 半つき米 - 83.0 (0.9) 1.1 (41) (86) (40) (26) (23) (50) (55) (45) (100) (38) (16) (61) (29) (89) (60) (100) (180) (51) (50) (55) (1000) -
01092 穀類-こめ-水稲全かゆ 七分つき米 - 83.0 (0.9) 1.1 (41) (86) (39) (26) (23) (50) (55) (44) (99) (38) (16) (60) (28) (88) (59) (98) (180) (50) (50) (55) (1000) -
01093 穀類-こめ-水稲全かゆ 精白米 - 83.0 (0.9) 1.1 (40) (85) (37) (27) (23) (50) (55) (42) (97) (37) (15) (58) (27) (86) (57) (96) (180) (49) (50) (55) (1000) -
01094 穀類-こめ-水稲五分かゆ 玄米 - 91.5 (0.5) 0.6 (23) (48) (24) (14) (12) (27) (31) (26) (56) (22) (8.9) (35) (17) (50) (34) (56) (100) (29) (28) (30) (590) -
01095 穀類-こめ-水稲五分かゆ 半つき米 - 91.5 (0.5) 0.6 (23) (47) (22) (14) (13) (27) (30) (25) (55) (21) (8.6) (33) (16) (49) (33) (54) (99) (28) (27) (30) (570) -
01096 穀類-こめ-水稲五分かゆ 七分つき米 - 91.5 (0.5) 0.6 (22) (47) (21) (14) (13) (27) (30) (24) (54) (21) (8.5) (33) (15) (48) (32) (54) (99) (27) (27) (30) (570) -
01097 穀類-こめ-水稲五分かゆ 精白米 - 91.5 (0.4) 0.5 (18) (39) (17) (12) (11) (23) (25) (19) (44) (17) (6.9) (26) (12) (39) (26) (44) (82) (22) (23) (25) (460) -
01098 穀類-こめ-水稲おもゆ 玄米 - 95.0 (0.3) 0.4 (16) (32) (16) (9.5) (8.3) (18) (20) (17) (38) (14) (5.9) (23) (11) (34) (23) (37) (67) (19) (18) (20) (390) -
01099 穀類-こめ-水稲おもゆ 半つき米 - 95.0 (0.2) 0.3 (11) (24) (11) (7.2) (6.3) (14) (15) (12) (27) (10) (4.3) (17) (7.8) (24) (16) (27) (50) (14) (14) (15) (290) -
01100 穀類-こめ-水稲おもゆ 七分つき米 - 95.0 (0.2) 0.3 (11) (23) (11) (7.2) (6.3) (14) (15) (12) (27) (10) (4.3) (16) (7.6) (24) (16) (27) (50) (14) (14) (15) (280) -
01101 穀類-こめ-水稲おもゆ 精白米 - 95.0 (0.2) 0.3 (11) (23) (10) (7.3) (6.4) (14) (15) (12) (26) (10) (4.2) (16) (7.3) (23) (16) (26) (49) (13) (14) (15) (280) -
01102 穀類-こめ-陸稲穀粒 玄米 - 14.9 (8.7) 10.1 (400) (820) (400) (240) (240) (470) (530) (450) (980) (370) (150) (600) (280) (870) (570) (960) (1700) (490) (480) (500) (10000) -
01103 穀類-こめ-陸稲穀粒 半つき米 - 14.9 (8.1) 9.6 (380) (780) (360) (230) (220) (450) (500) (400) (900) (340) (140) (560) (260) (800) (540) (900) (1700) (450) (450) (480) (9400) -
01104 穀類-こめ-陸稲穀粒 七分つき米 - 14.9 (8.0) 9.5 (370) (770) (350) (220) (220) (440) (500) (380) (880) (340) (130) (550) (260) (780) (530) (890) (1700) (450) (450) (480) (9300) -
01105 穀類-こめ-陸稲穀粒 精白米 - 14.9 (7.8) 9.3 (360) (750) (330) (220) (210) (430) (490) (350) (840) (320) (130) (530) (250) (750) (510) (860) (1600) (430) (440) (470) (9000) -
01106 穀類-こめ-陸稲めし 玄米 - 60.0 (3.5) 4.1 (160) (330) (160) (97) (85) (180) (210) (180) (390) (150) (61) (240) (110) (350) (230) (380) (690) (200) (190) (200) (4000) -
01107 穀類-こめ-陸稲めし 半つき米 - 60.0 (3.1) 3.8 (140) (300) (140) (91) (80) (170) (190) (160) (350) (130) (55) (210) (99) (310) (210) (340) (630) (180) (170) (190) (3600) -
01108 穀類-こめ-陸稲めし 七分つき米 - 60.0 (2.9) 3.6 (130) (280) (130) (87) (76) (160) (180) (140) (320) (120) (51) (200) (91) (290) (190) (320) (590) (160) (160) (180) (3400) -
01109 穀類-こめ-陸稲めし 精白米 - 60.0 (2.8) 3.5 (130) (270) (120) (85) (75) (160) (170) (130) (310) (120) (48) (180) (85) (270) (180) (310) (570) (150) (160) (180) (3200) -
01110 穀類-こめ-うるち米製品 アルファ化米 一般用 7.9 5.0 6.0 240 480 200 160 140 290 310 280 590 220 83 360 150 490 320 540 1000 270 280 330 5900 130
01111 穀類-こめ-うるち米製品 おにぎり - 57.0 2.4 2.7 110 230 100 65 56 120 150 140 280 100 40 170 73 240 150 260 480 130 130 160 2800 63
01112 穀類-こめ-うるち米製品 焼きおにぎり - 56.0 (2.7) 3.1 (130) (260) (110) (74) (64) (140) (170) (150) (320) (110) (45) (190) (83) (270) (170) (290) (550) (150) (150) (160) (3100) -
01113 穀類-こめ-うるち米製品 きりたんぽ - 50.0 (2.8) 3.2 (130) (260) (120) (77) (66) (140) (170) (150) (330) (110) (47) (190) (86) (280) (180) (300) (570) (150) (160) (170) (3200) -
01114 穀類-こめ-うるち米製品 上新粉 - 14.0 5.4 6.2 260 520 220 160 150 310 330 270 600 230 85 390 160 520 340 580 1100 290 280 350 6300 160
01115 穀類-こめ-うるち米製品 ビーフン - 11.1 5.8 7.0 280 550 250 190 170 370 360 310 670 270 110 410 170 520 380 620 1100 310 340 380 6800 160
01116 穀類-こめ-うるち米製品 米こうじ - 33.0 4.6 5.8 220 430 200 140 110 250 270 260 530 230 81 320 130 410 320 500 900 250 260 310 5400 130
01117 穀類-こめ-もち米製品 もち - 44.5 3.6 4.0 170 340 140 120 95 210 220 220 440 160 60 250 110 360 230 380 740 190 200 240 4200 100
01118 穀類-こめ-もち米製品 赤飯 - 53.0 (3.6) 4.3 (180) (350) (200) (94) (81) (180) (240) (170) (410) (150) (58) (240) (120) (330) (210) (420) (740) (190) (190) (210) (4200) -
01119 穀類-こめ-もち米製品 あくまき - 69.5 (2.0) 2.3 (96) (200) (80) (61) (50) (110) (130) (110) (230) (83) (35) (140) (61) (200) (130) (220) (420) (110) (110) (120) (2300) -
01120 穀類-こめ-もち米製品 白玉粉 - 12.5 5.5 6.3 270 540 220 160 150 310 350 290 640 240 86 390 170 540 350 590 1200 290 300 360 6400 160
01121 穀類-こめ-もち米製品 道明寺粉 - 11.6 (6.1) 7.1 (290) (600) (240) (180) (170) (350) (390) (310) (700) (250) (96) (430) (180) (600) (390) (660) (1300) (320) (330) (360) (7100) -
01151 穀類-こめ-水稲穀粒 精白米 もち米 14.9 5.8 6.4 270 550 230 160 150 320 350 330 680 250 92 400 170 570 360 610 1200 300 310 370 6700 150
01152 穀類-こめ-水稲穀粒 精白米 インディカ米 13.7 6.4 7.4 300 600 270 210 180 400 390 390 780 290 110 440 190 590 410 660 1300 330 360 410 7400 170
01153 穀類-こめ-水稲穀粒 発芽玄米 - 14.9 5.5 6.5 260 510 250 160 160 320 330 290 620 250 94 380 180 550 360 590 1100 310 310 360 6400 140
01154 穀類-こめ-水稲めし 精白米 もち米 52.1 3.1 3.5 150 300 120 92 76 170 190 170 360 130 53 220 93 300 190 330 640 160 160 200 3600 85
01155 穀類-こめ-水稲めし 発芽玄米 - 60.0 2.7 3.0 120 250 120 77 65 140 160 150 310 120 44 180 88 260 170 280 510 150 150 170 3100 71
01156 穀類-こめ-うるち米製品 アルファ化米 学校給食用強化品 7.9 (5.0) 6.0 (240) (480) (200) (160) (140) (290) (310) (280) (590) (220) (83) (360) (150) (490) (320) (540) (1000) (270) (280) (330) (5900) (130)
01157 穀類-こめ-うるち米製品 玄米粉 - 4.6 5.4 7.1 270 560 140 160 57 220 360 290 650 220 96 420 190 430 400 590 1200 340 320 290 6300 170
01158 穀類-こめ-うるち米製品 米粉 - 11.1 5.1 6.0 240 490 200 140 140 280 320 280 600 220 85 360 150 520 320 550 1000 270 280 330 6000 140
01159 穀類-こめ-うるち米製品 米粉パン 小麦グルテン不使用のもの 41.2 2.8 3.4 140 260 120 72 74 150 170 160 330 130 47 200 85 260 180 300 560 150 160 180 3200 75
01160 穀類-こめ-うるち米製品 米粉めん - 37.0 3.2 3.6 150 300 130 96 82 180 200 180 380 140 54 220 97 320 200 340 640 170 180 210 3700 87
01161 穀類-こめ-その他 米ぬか - 10.3 10.9 13.4 470 920 700 250 330 580 590 400 990 550 180 740 420 1100 810 1300 1900 740 600 680 13000 230
01168 穀類-こめ-水稲めし 精白米 インディカ米 54.0 3.2 3.8 150 300 130 110 92 200 200 180 370 140 56 220 91 290 200 330 650 160 180 200 3700 85
01169 穀類-こめ-うるち米製品 ライスペーパー - 13.2 0.4 0.5 18 34 19 9.7 13 23 22 18 40 18 6.5 26 11 30 27 39 71 20 21 24 430 15