大分類 | 動物(魚類) | Kingdom | Animal(Fish) |
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種名 | Ostichthys japonicus | Species | Ostichthys japonicus |
学名(一般名) | Ostichthys japonicus[deepwater squirrel fish、ebisu perch、えびすだい、エビスダイ、恵比寿鯛] | Latin Name(General Name) | Ostichthys japonicus[deepwater squirrel fish,ebisu perch] |
科名 | イットウダイ科 | Family | Holocentridae |
原産/分布 | 佐渡、本州中部以南、朝鮮半島、台湾、アンダマン諸島、オーストラリア南部に分布し、イットウダイよりも深い、大陸棚縁辺部の水深90-200m前後の海底に生息する。 | Origin | It is found in the West Pacific, from southern Japan, the Koreanpeninsula, Taiwan, Andaman Islands, south Australia. It ives on sea bottoms at depths from 90-120m, in edges of continental shelf. |
日本伝来 | - | Introduction into Japan | - |
概説 | - | Summary | - |
旬 | - | - | |
食用 | 鱗は煮ると容易にとりやすくなる。 焼き物や煮つけで賞味される。 | Edible | The scales are easty to remove when boiled. It is eaten grilled or boiled. |
健康促進/薬用 | - | Health Care/ Medicinal Usage | - |
健康促進 概要 | - | Summary of Health Care | - |
一般文献 | 多紀保彦ら監修・執筆 食材魚貝大百科 2 貝類、魚類、平凡社(2000) | Literature | - |
加工品 | - | Processed Food | - |
文部科学省 日本食品標準成分表2020 八訂 登録データなし |
アミノ酸成分表 登録データなし |